Jaapanis uuritakse paika, kus võidi teha julmi inimkatseid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine meditsiiniõde, 88-aastane Toyo Ishii
Endine meditsiiniõde, 88-aastane Toyo Ishii Foto: SCANPIX

Jaapanis Tokyos toimuvad väljakaevamised endise meditsiinikooli alal, kus loodetakse leida Teise maailmasõja ajal tehtud bioloogilise relva katsetuste jälgi.

Uuringuid alustati alal, mida seostatakse Jaapani kurikuulsa üksusega 731, mis tegeles bioloogilise- ja keemiarelva katsetustega, kirjutab Huffington Post.

Ajaloodokumentides ja inimeste mälestustes seisab, et seal viidi sõjavangide peal läbi katseid. Jaapani valitsus ei ole siiani toimunut ametlikult tunnistanud.

Uuring käivitati pärast ühe sõjaväe meditsiiniõe ülestunnistuse järel.

Endine meditsiiniõde sõnas, et sõja lõpul, enne USA vägede saabumist, said nad käsu katsetes kasutatud inimjäänused hävitada ja matta.

Jaapani tervishoiuminister Kazuhiko Kawauchi kinnitas, et kaevamiste eesmärgiks on kindlaks teha, kas sinna on kedagi maetud.

Praegu 88-aastane meditsiiniõde Toyo Ishii paljastas 2006. aastal, et tema ja ta kolleegid said endises meditsiinikoolis olnud armeehaiglas töötades käsu matta suur hulk laipu, luid ja inimkehaosi. See sündmus leidis aset paar nädalat pärast seda, kui Jaapan 15. augustil 1945. aastal alla andis.

Uurimist ja väljakaevamist ei saadud kohe alustada, kuna piirkond tuli tühjendada elanikest ning mõned hooned lammutada.

Kanagawa ülikooli ajaloolan, bioloogilise sõja ekspert Keiichi Tsuneshi sõnas, et kui paigast leitakse inimjäänuseid, siis on kindel, et seal tegutseti üksus 731 käsul.

 Ajaloolane lisas, et selles Tokyo endises meditsiinikoolis asus üksuse 731 uurimiskeskus.

Teise maailmasõja ajal asus üksuse 731 peakorter Jaapani kontrolli all oleva Põhja-Hiinas Harbinis. See üksus tegi sõjavangide peal katseid nakatades neid tüüfusesse, koolerasse ja teistesse haigustesse.

Ka olevat see üksus teinud mitmeid teisi inimkatseid, kaasa arvatud külmutamine.

1989. aastal avastati endise meditsiinikooli asukohta rajatud maja ehitamisel kümneid inimluufragmente. Politseiuuring näitas vaid, et tegu ei ole mõrvatud isikute jäänustega.

Siis ei seostatud neid jäänuseid kurikuulsa 731 üksusega. Arvati, et tegemist on laipadega, mille peal meditsiiniüliõpilastele lahkamist demonstreeriti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles