Video: NASA pakub «kosmosekaka» võistluse võitjale 30 000 dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA astronaut Mike Massimino kosmosekõnnil
NASA astronaut Mike Massimino kosmosekõnnil Foto: AFP / Scanpix

USA kosmoseagentuur NASA käivitas võistluse «Space Poop Challenge» (Kosmosekaka väljakutse), milles otsitakse alternatiive astronautide mähkmetele.

Võistlusel esitati küsimus, et mida teha, kui astronaut on skafandris ja tal tekib häda, kuid mähet ei taheta kasutada.

NASA eesmärgiks on leida astronautidele mõeldud mähkmetest parem variant, mis võimaldab kiiresti põit ja pärasoolt tühjendada.

Abc.news.com teatel on astronautidel küll olemas nüüdiseagsed kõrgtehnoloogilised seadmed, kuid ikkagi peavad nad kosmosesse startides ja sealt tagasi Maale tulles kasutama mähkmeid. Vajadusel kannavad nad mähkmeid ka Rahvusvahelises kosmosejaamas, kuid ka kosmosekõndidel olles, kuid kui astronautidel on mähe liiga kaua, võivad tekkida mitmed haigused. 

NASA teatel loodavad nad luua süsteemi, mille saab kinnitada astronaudi skafandri külge ja mis kogub tema väljaheiteid kuni kuue päeva jooksul, suunates need vastavasse «kogumiskasti».

Kuna päevakorral on ka Marsi lennud, siis on vaja luua süsteem, mis astronaute ei sega, kuid samas eemaldab seedimise jäägid. 

«Kosmosekaka» kogumise ideid saab NASAle esitada kuni 20. detsembrini, võitja saab 30 000 dollarit.

«Space Poop Challenge» võistluse lehekülg. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles