Intervjuu! Reket alustavatele räpparitele: vali mõni teine amet

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn Fashion Week Tallinna Kultuurikatlas - fotosein, Räppar reket
Tallinn Fashion Week Tallinna Kultuurikatlas - fotosein, Räppar reket Foto: Erlend Štaub

Ilmunud on uus Tööinspektsiooni infokiri Tööelu, kus räppar Reket ehk Tom-Olaf Urb jagab enda tööelu seitset hetke. Alustavatele räpparitele on tal vaid üks soovitus – vali mõni teine amet. 

Mis on teie esimene töökoht ja kirkaim mälestus sellest?

Olin klienditeenindaja spordirõivaste kaupluses. Kell 12.30 oli mul lõunapaus. See oli hea hetk, kus päeva jooksul kogunenud mõtted riimidena kirja panna. Mäletan, kuidas sõin ja kirjutasin samal ajal. Kahjuks on mu toiduplekkidega riimivihik aja jooksul oma teed läinud, ma ei tea, kus see on. Selles kaustikus on tõenäoliselt ka minu ühe esimese loo «Noored klounid» lüürika. Selle loo tegime koos Tommyboy ja Põhjamaade Hirmuga.

Mis on kõige kaalukam asi, mida mõni ülemus, alluv või kolleeg on elus õpetanud?

Töötamine ja tööl käimine on kaks erinevat asja. Ma tean ühte tüüpi, kes Soomes teeskles ehitusel mitu kuud järjest, et ta koguaeg teeb midagi. Käis tähtsa näo ja mõõdulindiga ühest objekti otsast teise ja nii päevas kaheksa tundi. Sai palka ka ja vahele ei jäänud, aga mis selle mõte on? Ilmselt pettis ta ennekõike ikkagi iseennast.

Räpipunt Kõik Boyz andis Hollywoodi sünnipäeval vägeva live'i, reket
Räpipunt Kõik Boyz andis Hollywoodi sünnipäeval vägeva live'i, reket Foto: Club Hollywood

Kui oleks saanud noorele tööelu alustavale iseendale midagi soovitada, siis mis see oleks?

Sama. Töö tegemiseks ei pea tööl käima. See on väga kulunud asi, mida öelda, aga ma olen nõus, et pole mõtet teha tööd, mis endale midagi ei paku. Kui muidu rõhutakse tänapäeval kõikvõimalike teemade juures mõistusele, ratsionaalsusele, efektiivsusele ja mõttekusele, siis ma arvan, et kõnealuses küsimuses võib ja ehk isegi peab lähtuma tundest, emotsioonist. Kui saaksin n-ö uuesti alustada, siis võib-olla kaaluksin ettevõtlust.

Nimetage kolm asja, mida töö on õpetanud?

Kollektiivis töötamisega õpid vastutama ja empaatiliselt teistega arvestama.

Tööl käimisega rikkaks ei saa.

Ära tee tööd, mis sulle ei meeldi, lihtsalt raha teenimiseks.

Riimirätsep Reket küttis Surfilaagri temperatuuri üles
Riimirätsep Reket küttis Surfilaagri temperatuuri üles Foto: Madis Sinivee

Kõige ohtlikum või pingelisem tööalane juhtum?

Keset esinemist festivalil põles helisüsteem läbi. See oli esimese hooga väga ehmatav. Tavaliselt on esialgu keerukana näivatele olukordadele ju lihtsad lahendused. Võimsad helisüsteemid ja elektroonilised taustad on suhteliselt uued nähtused ja kui need ära kukuvad, siis tuleb teha nii nagu vanasti. Viimased laulud esitasin koos publikuga, A cappella.

Missugused töised harjumused on aidanud kaasa edu saavutamisele?

Distsipliin. Eneseusk. Järjepidevus. Distsiplineeritud tegevus aitab palju kaasa kvaliteedile. Seda võib mõista ka kui teatavat enesekriitika taset. Eneseusku on vaja lihtsalt selleks, et kui sa ise endasse ei usu, siis miks peaks seda tegema teised? Olen tähele pannud, et ajakirjandus rõhub erinevate inimeste puhul tihti geniaalsusele. Väga palju kasutatakse sellist lähenemist, justkui meid ümbritseksid geeniused igal nurgal. Ma arvan, et järjepidevat tööd ja geniaalsust aetakse liiga kergekäeliselt segamini.

Soovitus alustavale ametikaaslasele?

Vali mõni teine amet.

Rohkem infot Tööinspektsiooni infokirjas Tööelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles