Šveitsi kohtu otsuse kohaselt on laps kooli jaoks liiga ärahellitatud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Šveitsi kohtu otsuse kohaselt ei saa seitsmeaastane poiss õppida tavakoolis, kuna ta ülikaitsvad vanemad on ta ära hellitanud ja ta ei saa üksinda koolis hakkama.

Šveitsi meedia teatel vajab St.Gallenis elav laps, kelle eesnimi on Marko, psühholoogilist abi ja ta suunatakse erivajadustega laste kooli.

Psühholoogi teatel on poisi vanemad ülikaitsvad ja takistavad lapse arengut, samuti ei ole tal lubatud mängida teiste lastega.

Marko vanemate teatel on nende pojal tavaline lapsepõlv, ta ei ela vaid nende keeldude-käskude järgi.

Vanemate arvates kahjustab erikool nende last ja nad keeldusid teda sinna saatmast, kaevates alama astme kohtu otsuse edasi Lausanne’i kõrgema astme kohtusse. Kõrgema astme kohus jättis algse otsuse jõusse ja vanemad peavad lapse panema erikooli.

Vanemad ähvardasid, et lähevad oma lapse nimel Euroopa inimõiguste kohtusse.

Šveitsi lastekaitseorganisatsioon Pro Juventute avaldas raporti, mille kohaselt ei julge šveitslastest vanemad enam oma lapsi õue mängima lubada.

«Veel 1970. aastatel mängisid lapsed päevas  3–4 tundi õues, sageli ilma vanemate juuresolekuta, kuid nüüd on olukord hoopis teine, lapsed on värskes õhus väga vähe aega,» seisab raportis.

Šveitsi saksakeelses osas on lapsed ilma vanemateta päevas õues umbes 32 minutit, prantsuskeelses osas vaid 20 minutit.

Šveitsi Fribourgi ülikoolis uuriti 649 perekonda. Uuring näitas, et kolmandik lastest ei pääse mitte kunagi üksinda õue, see juhtub ainult  vanemate järelevalve all ja 15 protsenti ei lubata üldse õue mängima.

«Lapsed peavad olema aktiivsed ja mängima, sest see aitab neil areneda nii füüsiliselt kui vaimselt, arendab keelt ja mõtlemist. Ülikaitsvad vanemad  takistavad laste arengut,» teatas uuringu teinud Urs Kiener.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles