Anna Hintsi dokumentaalfilm suitsu saunast ja naistest osaleb Amsterdami filmifestivalil foorumil

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Hintsi dokumentaalfilm "Savvusaunasümfoonia"
Anna Hintsi dokumentaalfilm "Savvusaunasümfoonia" Foto: Kaader filmist

Anna Hintsi uus valmiv dokumentaalfilm "Savvusaunasümfoonia" valiti Amsterdami dokumentaalfilmide festivali IDFA Forum Round Table sektsiooni.

Hintsi uue dokumentaalfilmi keskmes on suitsusaun, naised ja mehed ning nende lood. Vastanduvad kehad räägivad lugusid naise elu intiimsetest ja mitmetahulistest detailidest. Iga lugu sünnitab järgmise. Saunas pesevad naised end ja üksteise selgasid. Pesuvesi pühib minema mustuse kehadelt ning hirmud ja meeleheite hingest. Saunas saavad nad rääkida isiklikke lugusid, mis muidu jagamata jääksid. Naised kosutavad ennast viheldes, regilaule lauldes, nuttes ja naerdes. Mehed aga kütavad sauna, küpsetavad saunasuitsus liha, räägivad naistest ja teevad suitsu. Juba sajandeid on naised suitsusaunades sünnitanud ja surnuid pesnud. Suitsusauna peetakse pühaks paigaks, kus inimese keha nagu ka hing puhastuvad. Igal laupäeval seisavad inimesed saunas silmitsi oma sünni ja eelseisva surmaga. Hämar suitsune ruum toimib pihitoolina, kus jagada lugusid, mis muidu rääkimata jääksid. Läbi filmi tegelaste jutustatakse lugu Vana-Võromaa suitsusauna kultuurilistest tavadest. 2015. aastal tunnustas UNESCO suitsusaunatraditsiooni lisades selle inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja.

Festivalist rohkem infot siin.

Stsenarist, režissöör ning helilooja Anna Hints on sündinud 27. mail 1982 Tartus. Lõpetas aastal 2000 Haapsalu Wiedemanni Gümnaasiumi, seejärel õppis 2000–2003 Tartu Ülikoolis võrdleva kirjanduse ja rahvaluule erialal ning 2003–2009 Tartu Kõrgemas Kunstikoolis fotograafia erialal. Aastatel 2010–2013 jätkas õpingutega Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakoolis, kust sai bakalaureusekraadi filmirežissöörina, jätkates ühe semestri jagu samal erialal ka magistritasemel. Alates aastast 2015 on Hints Eesti Kinoliidu, Eesti Autorite Ühingu ning Eesti Audiovisuaalautorite Liidu liige.

Filmi produtsent on Eero Talvistu, tootja Kinoport Film.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles