Video: Amazonase džunglielanikke ohustab nüüdismaailma pealetung

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amazonase džunglis elav Yanomami hõimugrupp
Amazonase džunglis elav Yanomami hõimugrupp Foto: SCANPIX

Põliselanike õiguste eest seisva organisatsiooni Survival International teatel avastati Brasiiliast Amazonase džunglist 2011. aastal väike hõim, kellel ei ole välismaailmast aimu, kuid maailma pealetung võib need kogu aeg looduskeskkonnas elanud inimesed hävitada.

Need inimesed elavad Brasiilias Yanomami hõimu maadel Venezuela piiri ääres ja neid on umbes 100 inimest, kelle elu kulgeb sama moodi nagu nende esivanematel tuhandeid aastaid tagasi, edastab news.com.au.

Selle hõimu liikmed elavad tüüpilistes pikkmajades, kuhu mahub mitu perekonda. Majaosad on jaotatud perede vahel, seal nad magavad, teevad tuld, söövad ja hoiavad toiduvarusid.

Survival Internationali arvates ohustab seda ülejäänud maailmast isolatsioonis elavat hõimu umbes 5000 ebaseaduslikku kullakaevajat, kes otsivad Amazonase džungli jõgedest kulda, kuid ka metsalangetajad ja farmerid, kes neile aina ligemale liiguvad. 

«Need isikud võivad tuua kaasa malaaria, gripi ja leetrid ning oma tegevusega saastavad ära Yanomami hõimuharu vee ja toidu, tekitades haiguspuhangu ja tuues kaasa surmajuhtumeid,» teatasid põliselanike eest seisjad.

Survival Internationali kampaaniajuhi Fiona Watsoni sõnul vähendas Brasiilia valitsus indiaaniasjade ameti Yanomami hõimuala kaitse jaoks kulutatavat summat, kuid ilma ametliku kaitseta on kiviaja tingimustes elaval hõimul keeruline ellu jääda.

Amazonase Yanomami hõimugrupi liikmed / Scanpix
Amazonase Yanomami hõimugrupi liikmed / Scanpix Foto: SCANPIX

Yanomami hõimuterritoorium rajati 1992. aastal, et kaitsta iidsete kommete kohaselt elavaid põlisealnikke nii haiguste kui välise vägivalla eest.

Yanomami hõimuliikmeid uurida üritanud ja neid kaugelt jälginud antropoloogide sõnul kasutavad hõimuliikmed 500 kohalikku taime nii toiduks, maja ehitamiseks kui ravimiks. Samuti käivad hõimuliikmed jahil, kalal ning korjavad söödavaid taimi, marju ja seeni. Nad on õppinud kasvatama maniokki ja banaane.

Amazonase džunglis elav Yanomami hõimugrupp / Scanpix
Amazonase džunglis elav Yanomami hõimugrupp / Scanpix Foto: SCANPIX

Survival International juhi Stephen Corry teatel ei ole need inimesed metslased, nagu neist arvatakse nüüdismaalimas, vaid neid on ühiskondlik struktuur, religioon ja tööjaotus.

Corry sõnul ei tea need Brasiilia Amazonase põliselanikud tänapäeva maailmast eriti midagi, kuid nad elavad edukat elu ka ilma kiiruse, progressi ja arenguta.

Yanomami hõimus elab umbes 22 000 inimest, kuid umbes kolm hõimugruppi elab väga sügaval džunglis ja ei soovi välise maailmaga kontakti.  Antropoloogid on üritanud neid väikeseid hõimukilde uurida, kuid liikmed on nende eest ära jooksnud.

Survival Internationali andmetel on maailmas umbes 100 hõimugruppi, mille liikmed elavad esivanemate kombel, nad ei tea nüüdisilmast midagi või teavad vähe ja nad ei soovi oma kogukonda võõraid. Enamik neist on Lõuna-Ameerikas Amazonase piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles