Raisatud võimaluste summa

, filmisõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angelina Jolie ja Johnny Depp filmis "Turist".
Angelina Jolie ja Johnny Depp filmis "Turist". Foto: promo

“Turist”
Osades Johnny Depp, Angelina Jolie, paul Bettany, Timothy Dalton, Rufus Sewell.
Lavastanud Florian Henckel von Donnersmarck.
1 tund ja 43 minutit.
Hinnang: vaadatav.
Vaata kinode kavasid siit.
 

Johnny Depp on ilmselt hetkel maailma kõige suurem filmitäht, kelle linateosed on kinokassades kogunud miljardeid ja miljardeid dollareid. Angelina Jolie on justkui tema naissoost vastand, niisama menukas ja peaaegu niisama populaarne.

Võttes nüüd arvesse mõlema näitleja kaliibrit, on üsna lihtne jõuda järeldusele, et nende esimest koostööd saadab kindlasti tohutu edu. Lihtne matemaatika näib isegi seda teooriat kinnitavat, sest kaks läbi aegade enim raha teeninud staari ei saa ju võrduda läbikukkumisega. Hiljuti meie kinodesse jõudnud „Turist“ annab aga kahjuks alust arvata vastupidist.

Frank (Johnny Depp) on pealtnäha lihtne tüüp, kes ei torka mitte millegi poolest silma. Teel Veneziasse kohtab mees salapärast Elise’i (Angelina Jolie), kes vastu igasuguseid ootusi tema tagasihoidliku isiku vastu suurt huvi üles näitab.

Pimestatuna naise muljetavaldavatest võludest, kistakse Frank näiliselt vastu tema enda tahtmist julma mängu, millest võtavad osa nii rahvusvahelised korrakaitseorganid kui internatsionaalsed kuritegelikud grupeeringud. Meest see muidugi ei morjenda, sest tal on tagataskus trump, millest kellelgi aimu pole.

“Turisti“ peamine probleem pole mitte igasuguste loogikareeglite sihikindel eiramine, vaid hoopis selle peaosatäitjad. Eraldi on Johnny Depp ja Angelina Jolie suurepärased näitlejad, mida kinnitavad ka auhinnad, kuid koos pole nad eriti palju väärt. Nende vahel puudub keemia, ja sellise filmi puhul on see lubamatu.

Linateost ei suuda päästa ka Saksa päritolu režissöör Florian Henckel von Donnersmarck, kelle “Teiste elud” pälvis paar aastat tagasi parima võõrkeelse filmi Oscari. Mees on ilmselgelt andekas, kuid see projekt käib tal ilmselgelt üle jõu. Näitlejate koostöö on nõrk, süžee venib ja põnevust pole ollagi. Lavastaja ülesanne on seda kõike vältida.

Loomulikult pole “Turist” üdini halb. Film on võrdlemisi hästi tehtud ja pakub ohtralt silmailu, kuid see on kõik. Paljude teiste näitlejate puhul oleks selline asi olnud isegi andestatav, Deppi ja Jolie puhul mitte. Neilt oleks oodanud midagi enamat. Võib-olla mitte just žanrireegleid kõigutavat maailmakino, kuid vähemalt midagi erilist, mida hea sõnaga meenutada.

Tuleb tunnistada, et kaks pluss kaks ei pruugi alati võrduda neljaga. Mõnikord võib summa jääda oodatust märksa väiksemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles