David Bowie vanaisa hukkus Somme’i lahingu viimasel päeval

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Bowie
David Bowie Foto: SCANPIX

Täna möödub täpselt 100 aastat Esimese maailmasõja ühe kuulsama lahingu, Somme’i lahingu lõpust. Somme’i lahing toimus 1. juulist kuni 18. novembrini 1916 Põhja-Prantsusmaal Somme’i jõe kallastel. Ühel pool olid Briti impeeriumi ja Prantsuse, teisel pool Saksa väed.

Somme’i lahingus, mis oli nii osavõtnud kui hukkunud sõdurite arvult Esimeses maailmasõjas suurim, hukkus ka tuntud Briti muusiku David Bowie vanaisa, kes on maetud nimeta hauda, edastab Daily Mail.

Ajaloolaste arvates kaotas muusiku vanaisa Robert Haywood Jones elu, kui lahing oli jõudnud mees mehe vastu võitluse faasi.

Bowie vanaisa saatus oli pikka aega teadmata, see jäi saladuseks ka David Bowie’le, kes suri selle aasta jaanuaris vähki.

Militaardokumentide kohaselt kuulus 34-aastane reamees Robert Haywood Jones Yorkshire’i jalaväeüksusse. Bowie vanaisa lahkus oma naisest Zillah’st, et minna Prantsusmaale sõdima. Pärast lahinguettevalmistust Ühendkuningriigis, saabus ta üle La Manche’i seilates 27. septembril Prantsusmaale, kaotades elu lahingu viimasel päeval, 18. novembril 1916.

Kui Zillah Jones sai mehe surmast kuulda, oli ta süda murtud ja juba neli kuud pärast kurba uudist suri ka tema, olles vaid 30-aastane, ja jättes oma nelja-aastase poja orvuks. Seega jäi David Bowie isa üsna noores eas vanemateta.  Arstide dokumentide kohaselt suri Zillah Jones difteeria tagajärjel.

Somme’i lahingus hukkunud Briti sõdureid, keda oli juba lahingu esimesel päeval ainuüksi 20 000, peetakse Ühendkuningriigis kangelasteks, seda on ka David Bowie vanaisa.

Bowie isa John Jonesi kasvatasid ta vanavanemad, tal oli juba noorena piisavalt raha, et Londonis laia elustiili harrastada. Teise maailmasõja ajal oli ta Briti vägede koosseisus Itaalias.

Pärast sõda töötas John Jones 22 aasta orbudekodus, ta läks oma esimesest naisest Hildast lahku ja abiellus 1947. aastal Peggy Burnsiga, kellega ta sai poja David Robert Jonesi, hilisema superstaari David Bowie. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles