Fantaasia ja sarkasm "Metsikul planeedil"

PÖFF
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PÖFF

„La Planète Sauvage“ („Metsik planeet“) oli esimene René Laloux' (1929-2004) lavastatud täispikk animatsioon pärast mõnd huvitavat lühifilmi nagu „Les temps morts“ („Surnud ajad“, 1964) ja „Les escargots“ („Teod“, 1965).

 

Neis kolmes filmis osutus fundamentaalseks koostöö sürrealistliku maalikunstniku ja kirjaniku Roland Toporiga. Laloux'l õnnestus tasandada Topori loomingulisuse hirmutav külg, ühendades viimase metsik ja absurdne fantaasia oma sarkasmilembusega.

 

„La Planète Sauvage“ on ulmeline käsitlus Lemuel Gulliveri reisist Brobdingnagi, hiiglaste maale, ja selle dramaatiline ülesehitus põhineb pigem ohtlikul suuruse erinevusel inimeste ja planeedi elanike vahel kui puhtalt satiirilisel lähenemisel. Teisisõnu valmis „La Planète Sauvage“ kui perefilm, kuigi Laloux' oli mitu korda lubanud häirivat sünget lugu täiskasvanutele.

Sellest hoolimata sisaldab film palju põnevaid ja uuenduslikke elemente; lausa nii, et 1973 aasta Annecy animatsioonifestivali külalised lahkusid saalist üheselt nentides, et Disney täispikkade animatsioonide valmistamise valemi aeg on läbi.

 

Laloux' tegi veel kaks täispikka filmi, mõlemad koos vähem inspireeriva kunstniku Cazaga: „La prisonnière“ („Naisvang“, 1985) ja „Comment Wang-Fô fut Sauvé“ („Kuidas päästeti Wang-Fô“, 1987); nende kvaliteet ei küündi „La Planète Sauvage'i“ tasemele.

 

René Laloux oli lühike, ümar, vuntsidega mees, kes puistas mõtteteri ja vaimukusi, suurepärane kommentaator animatsiooniärile ja -kogukonnale (vt tema raamatut „Ces dessins qui bougent: 1892-1992, cent ans de cinéma d'animation“, 1997) ja kindlasti üks maailma parimaid animarežissööre oma põlvkonnas.

 

“Metsik planeet” linastub Animated Dreamsi animafilmide festivalil kahel korral. Täna kell 19:45 Kinos Sõprus juhatab filmi sisse filmiajaloolane Giannalberto Bendazzi.

 

Loe filmi kohta lisa SIIT.

 

17/11/2016 19:45, Kino Sõprus – Osta pileteid

19/11/2016 17:45, Mustamäe Apollo Kino – Osta pileteid

 
 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles