Animated Dreams alustab täna nelja uue Eesti animafilmi esilinastusega

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Animated Dreams
Animated Dreams Foto: Animated Dreams

Täna avatakse Kino Sõprus pidulikult Baltimaade suurim rahvusvaheline animatsioonfilmide festival Animated Dreams. Avatseremoonial teevad maailma esilinastuse Kristjan Holmi “Täismaja” (2016, Eesti Joonisfilm), Rao Heidmetsa eksperimentaalne film “Elu enne elu” (2016, Rao Heidmetsa Stuudio) ning Martinus Klemeti paroodia “Fatcula” (2016, Eesti Joonisfilm). Eesti esilinastuse teeb Fredrikstadti animatsioonifestivalil parima kunstnikutöö auhinna võitnud Ülo Pikkovi animadokumentaal “Tühi ruum”(2016, Nukufilm).

18. Animated Dreamsil linastub tänavu üle 200 filmi rohkem kui 20 riigist, sealhulgas 5 täispikka filmi . Põhiprogrammi moodustavad kolm võistlusprogrammi, millest kõige uuem programm on „SHUT UP!“, kus võistlevad dialoogi ja taustatekstideta filmid. „Need on tugevad filmid suurepärase režii ja väga isiklike kunstiliste avaldustega maailmale,“ kinnitab festivali kunstiline juht Olga Pärn. 

Erilise tähelepanu osaliseks saab Prantsuse animatsioon. Eriprogrammis „Art Brut“ linastuvad haruldased prantsuse nukufilmid ning filmikool La Poudriére näitab valiku oma lõpu- ja töötubade filmidest. Kohal on ka filmikooli direktriss Annick Teninge. Hilisõhtustel seanssidel näidatakse publikule täiskasvanutele mõeldud filme ning teravat huumoriprogrammi. Lastefilmide linastused toimuvad nädalavahetuste hommikutel.

Festivali raames tähistatakse ka Eesti esimese animakangelase Kutsu Juku 85. sünnipäeva erilise tummfilmiõhtuga kohvik-klubis Sinilind, kus tulevad näitamisele 1930. aastatest pärit Tšehhi animafilmid, millele loovad muusika Urmas Lattikas ja Tanel Ruben.

Väliskülalised

Festivalile tuleb üle 30 väliskülalise, kelle hulgas on maailmakuulus animatsiooniajaloolane Giannalberto Bendazzi (Itaalia) ja Goya auhinnaga pärjatud Hispaania režissöör Pedro Rivero (“Psiconautas, unustatud lapsed”, 2015). Jean-François Laguionie täispikka animafilmi „Louise mere ääres“ (2016) tulevad sisse juhatama produtsendid Jean-François Bigot ning Camille Raulo-Cathebras.

18. rahvusvaheline animatsioonfilmide festival Animated Dreams toimub 16.-20. novembrini Tallinnas. Linastused toimuvad Kinos Sõprus, Kinos Artis, Solaris Apollo Kinos, Mustamäe Apollo Kinos ning kohvikus Sinilind. Tasuta seansid toimuvad BFMi Novas ning Telliskivi Mustas saalis.

Animated Dreams 2016 Trailer from Animated Dreams on Vimeo.

UUS EESTI ANIMA / MADE IN ESTONIA from Animated Dreams on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles