Koer on animainimese parim sõber!

PÖFF
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Kutsu-Juku seiklusi"
"Kutsu-Juku seiklusi" Foto: Animated Dreams

1931. aastal Tallinna vanalinnas sündinud joonisfilmikoer Juku ei saanud sõpradeks väga paljude vaatajatega. Selle koerakese  “pesa”, ehk siis kolme filmilooja omast vabast ajast meisterdatud Eesti esimene “joonistrikkfilm” “Kutsu-Juku seiklusi”, jooksis kinodes vaid mõned päevad pika mängufilmi lisana. Tallinna kinos Modern mängiti Kutsu Juku lugu alates 30. aprillist kuuel päeval ringvaatena koos paari teise lühipalaga operettfilmi “Rügemendi pruut” ees. Tartus linastus filmike sama aasta novembris.

 

Filmi tegid karikaturist Elmar Jaanimägi, operaator-lavastaja Voldemar Päts ja fotoateljee omanik, produtsendina toiminud Aleksander Teppor. Kõik kolm olid oma aja filmindusega seotud mehed, seega professionaalid, ehkki joonisfilmiloojatena olid nad asjaarmastajad.

Planeeritud järjed jäid esimesele, vaevalt 5 minutit kestvale lookesele “Kutsu Juku seiklusi” toona tegemata. See oli ju üliraske majanduskriisi aeg.

Nüüdseks on Eesti esimese animafilmi peategelane Kutsu Juku juba 85-aastane.

Juku ideeline isa oli muidugi mõista Walt Disney, kelle “trikkfilme” tollal Eestis juba hästi teati. Sarnasus Miki-Hiirega on ju ekraanil igaühele näha.

Menukas filmitegelane peab vaatajale ikka midagi “ütlema”, kuidagimoodi lähedaseks saama. Koer on inimese sõber igapäevaelus ja ka kinoekraanil saab ta vaataja sõbraks üsna lihtsalt. Eesti animafilmiski on koerad vaata et läbi aegade kõige paremini tuntud tegelased.

1997. aastal valmis Eesti Joonisfilmis kolmteist 6-minutilist lookest armunud koerakeste Tomi ja Fluffy seiklustest.

Tänaseni kinolinal, teatrilavadel, teemapargis, padjapüüridel ning raamatukaante vahel oma vahvaid rännakuid jätkav koeratüdruk muutus Eesti animafilmi “esimeseks koeraks”  2000. aastal valminud joonisfilmisarjas “Lotte”. Ja alates 2006. aastal valminud täispikast kinofilmist “Leiutajateküla Lotte” jätkab oma filmiseiklusi tänaseni, väga paljude maade suurematel ja väiksematel ekraanidel.

Võta või jäta, koer on tõepoolest animafilmivaataja parim sõber.

Animated Dreams tähistab Kutsu Juku 85. sünnipäeva tummfilmiõhtuga kohvik-klubis Sinilind neljapäeval, 17. novembril kell 22.00. Lisaks Eesti esimese animafilmi “Kutsu Juku Seiklusi” linastusele tulevad näitamisele Tšehhi animeeritud lühifilmid 1930. aastatest. Muusikat mängivad Urmas Lattikas ja džäss-trummar Tanel Ruben. Piletid saadaval PÖFFi infopunktides ja Piletilevis SIIT.

 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles