Sleepwalkersi avaüritus: õhtu Georges’iga

PÖFF
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sleepwalkers

Sleepwalkers on alati olnud tulevikku vaatav festival, mis tunnustab homseid kinokunsti talente ja tegijaid. Kuid soovime austust avaldada ka minevikule ning neile teerajajatele, tänu kelle nägemusele ja loovusele on meil täna kinokunst, mida armastame.

Pimedate Ööde Filmifestival keskendub seekord Prantsusmaale ning Sleepwalkers võtab luubi alla Le Fresnoy filmikooli. Seega pole paremat aega, et teha austusavaldus ühele tõelisele filmikunsti suurkujule – Georges Méliès’le.

1861. aastal Pariisis sündinud Georges Méliès huvitus noorena kunstist ja illusioonidest. Tema elu muutus täielikult, kui ta 1895. aastal vendade Lumière’ide kinematograafi esitlusele sattus. Sellest hetkest alates sai kinokunstist – kunstivormist, millega sai saavutada seda, mida teiste kunstivormidega ei saanud – tema elu.

Esialgu näitas ta teiste autorite filme, kuid peagi hakkas Méliès ka ise looma. Teda huvitas see, kuidas filmi käsitseda, kuidas ruumi muuta ning kuidas võimatut võimalikuna esitada.

Sleepwalkersil linastub „Reis Kuule”, üks tema vapustavamaid saavutusi. See on mõjuv segu vaatemängulisusest ja uuenduslikkusest, mis 115 aastast pärast esilinastumist suudab jätkuvalt üllatada. Uhkustades kõigi Méliès’i saavutatud tehniliste oskustega, tekitas see rahvusvahelise sensatsiooni, mis avaldab mõju tänapäevalgi.

Peale selle on kavas „Võimatu reis” – film, millega ta proovis „Reis Kuule” menu ületada – ning mitmed tema loomingulistest üheminutilistest filmidest, kus ta mitmesuguste eriefektidega eksperimenteeris.

Tule kindlasti Sleepwalkersi väga erilisele avaüritusele ning naudi õhtut tõelise kinokunsti suurkuju seltsis.

Tutvu festivaliga www.swiff.ee 

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles