Uued Saksa filmid PÖFFil

PÖFF
, Goethe Instituudi kultuuriprogrammide koordinaator
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Goethe-Institut

Laupäeval, 12. novembril avab Tallinna Goethe Instituut kinos Artis oma filmiprogrammi „Uued Saksa filmid PÖFFil“.

Laupäeval, 12. novembril avab Tallinna Goethe Instituut kinos Artis oma filmiprogrammi “Uued Saksa filmid PÖFFil” Stefan Zweigi eluloofilmiga. Goethe Instituut esitleb 12. kuni 27. novembrini Pimedate Ööde Filmifestivali raames Tallinnas ja Tartus kümmet 2016. aasta Saksa filmi ning kutsus selleks puhuks kohale mitu režissööri ja produtsenti.

Saksa tänavust filmiaastat ilmestavad kaks selget suundumust: Heimatfilmid ning filmid naistelt ja naistega. Tallinna Goethe Instituut esitleb tänavuse Pimedate Ööde Filmifestivali raames sellest tulenevalt filme mõlemast suunast. Programmis on kümme filmi, nende hulgas üks põhivõistlusprogrammi film ja üks lastefilm.

AVAFILM: MARIA SCHRADERI „STEFAN ZWEIG: HÜVASTI, EUROOPA“

Laupäeval, 12. novembril kell 19.00 avatakse filmiprogramm „Uued Saksa filmid PÖFFil“ kinos Artis liigutava eluloofilmiga „Stefan Zweig: hüvasti, Euroopa“. Film toob vaatajateni Stefan Zweigi hilised aastad Ameerikas. Elulooseikade filmimise asemel keskendub Maria Schrader suurepärastele elavatele piltidele, mis kujutavad Zweigi dilemmat: killustatud oma vabameelse hoiaku ja natsirežiimi vahel.

CHRIS KRAUS, FLORIAN HOFFMEISTER JA MITMED TEISED KÜLALISED

Kümnest Goethe Instituudi näidatavast filmist viiele meelitati kohale ka külalised. 19. novembril esitleb Florian Hoffmeister Solarise keskuse Apollo kinos oma filmi „Need, kellel pole“, mis osaleb Pimedate Ööde Filmifestivali põhivõistlusprogrammis.

13. novembril esitleb Chris Kraus, kes on Eestis juba tuttav filmiga „Polli päevikud“, Solarise keskuse Apollo kinos oma uut filmi „Eilsed lilled“, mis toob publikuni holokaustiuurijate uskumatult romantilise komöödia. DAAD kutsel osaleb Chris Kraus 14. novembril kell 13.30 Tallinna Ülikooli tudengitega avatud vestlusringis.

Lisaks neile kahele külalisele osalevad festivalil ka filmi „Minu ema käed“ režissöör Florian Eichinger ja produtsent Cord Lappe, samuti filmi „Reis isaga“ režissöör Anca Miruna Lăzărescu ning filmi „24 nädalat“ produtsent Melanie Berke. 

KÜLALISED ON ESINDATUD JÄRGMISTEL SEANSSIDEL:

Florian Hoffmeister, režissöör, „Need, kellel pole”

19.11, 20.30 Apollo kino Solaris, Tallinn

Chris Kraus, režissöör, „Eilsed lilled”

13.11, 18.00 Apollo kino Solaris, Tallinn

14.11, 12.00–16.00 Tallinna Ülikoolis (M-213) vestlusringis

Florian Eichinger, režissöör, ja Cord Lappe, produtsent, „Minu ema käed”

18.11, 20.30 kino Artis, Tallinn

Anca Miruna Lăzărescu, režissöör, „Reis isaga“

21.11, 20.00 kino Artis, Tallinn

22.11, 20.45 Elektriteater, Tartu

Melanie Berke, produtsent, „24 nädalat”

24.11, 18.00 Apollo kino Solaris, Tallinn

KÜMME UUT SAKSA FILMI – KÜMME SAKSA FILMIAASTA TAHKU

Tallinna Goethe Instituudi esitletavad 10 filmi iseloomustavad Saksa tänavuse filmimaastiku eri tahkusid. Maria Schraderi „Stefan Zweig: hüvasti, Euroopa“, Ronny Trockeri „Erakud“ ja Anca Lăzărescu „Reis isaga“ valgustavad kodu temaatikat täiesti eri suundades. Mitmetes filmides on keskpunktis inimestevahelised suhted, nt Sven Taddickeni „Sätendav õnn“, Florian Hoffmeisteri „Need, kellel pole“, Florian Eichingeri „Minu ema käed“, Chris Krausi „Eilsed lilled“ või Joachim Dollhopfi ja Evi Goldbrunneri lastefilm „Võrdsed“. Kõigis töödes tuleb selgelt esile, et Saksa film liigub süžeepõhiselt karakteripõhisele sisule. Lisaks kõigele eelnevale saab filmiaastat 2016 nimetada naiste aastaks. Goethe Instituudi kümnest esitletavast filmist viie filmi režiitoolis istusid naised. Juba nimetatule lisaks Aslı Özge „Ühtäkki“ ja Anne Zohra Berrachedi „24 nädalat“; mõlemad rahutukstegevad filmid aasta silmapaistvaima näitlejanna Julia Jentschiga.

Goethe-Institut on üleilmselt tegutsev Saksa Liitvabariigi kultuuriinstituut. Alates 1999. aastast, mil instituut Tallinnas oma uksed avas, ollakse Pimedate Ööde Filmifestivalil kindel osaleja. Uute Saksa filmide esitlemisega annab instituut oma panuse, et tutvustada Saksa filmi suundumusi ka Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles