Kes astuvad Sleepwalkersil võistlustulle?

PÖFF
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sleepwalkers

Rahvusvahelise Lühifilmide Festivali Sleepwalkersi programmijuht Laurence Boyce tutvustab selle aasta võistlusprogramme – mida oodata, mis on tänavu erilist ja mida peab kindlasti nägema. Vaata järgi!

Rahvusvaheline võistlusprogramm (esitleb ERR) kujutab endast juba festivalidel käinud filmide ja tuliuute linateoste segu. Kolmeosalise progammi kavas on näiteks „Ajakood” (režissöör Juanjo Giménez, Hispaania, 2016), mis on lugu kahest turvamehest, kes suhtlevad valvekaamerate vahendusel. See nutikas film võitis sel aastal Cannes’i filmifestivalil parima lühifilmi Kuldse Palmioksa (Palme d’Or). Rahvusvahelises võistluskategoorias saab näha ka „Kogelejat” (rež Ben Cleary, Suurbritannia, 2015), mis on lugu kogelevast mehest, kes peab valmistuma kohtumiseks oma interneti-kallimaga. See linateos võitis 2016. aastal parima lühifilmi Oscari. „Rõdu” (rež Toby Fell-Holden, Suurbritannia, 2016) on selle aasta Berliini Filmifestivalil parima lühifilmi Kristallkaru võitnud teos tüdrukust, kes sõbruneb ühes Inglismaa elamurajoonis moslemist tüdrukuga.

Tudengifilmide võistlusprogramm (esitleb Playstation) keskendub filmitegijate uuele põlvkonnale, näidates filme, mis on valminud sellistes tuntud filmikoolides nagu Sarajevo film.factory ja Viini Filmikadeemia. Tänavune kolmeosaline tudengifilmide programm toob vaatajateni filmi „Seal, kus mets lõppeb” (rež Felix Ahrens, Saksamaa, 2016), mis on sünge ja keeruline teos politseinikust, kes peab toime tulema kahtlusaluse tulistamise tagajärgedega. See film võitis 2016. aastal tudengifilmide Oscari. Lisaks linastub programmis „Kullakallis Maddie Stone” (rež Brady Hood,  Suurbritannia, 2016), energiast pakatav sotsrealistlik film, mis jälgib oma isa jaoks kautsjoniraha kokku ajava koolitüdruku katsumusi ja kannatusi. See teos võitis hiljuti grand prix’ Encountersil ehk ühel Inglismaa kõige prestiižsemal filmifestivalil.

Läänemere võistlusprogramm (esitleb Sony) toob vaatajateni kolm programmi, milles on just see helgus ja süngus, mis Baltimaade ja Põhjamaade filmiparemikku iseloomustab. Selles kavas linastub „Kosk”, mis on värske dokumentaal tuntud Läti filmitegijalt Laila Pakalninalt, kelle „Koidiku” maailma esilinastus toimus 2015. aastal justnimelt PÖFF-il.

Rahvuslik võistlusprogramm (esitlejaks Overall) näitab mõningaid parimaid Eesti filme, mis 2016. aastal ilmavalgust nägid. Kahel programmil on väga kindlad teemad, esimeseks „Kuritöö ja karistus”, mis toob vaatajate ette inimesed, kes peavad toime tulema oma tegude tagajärgedega. Selles filmivalikus on näiteks „Patarei vangla” (rež Richard Carbonell, Eesti, 2015), mis filmiti kurikuulsas Eesti vanglas. Teine programm pealkirjaga „Algusest lõpuni” viib publiku teekonnale läbi elu, alustades filmiga „Tööta valuga” (rež Epp Kubu, Eesti, 2016), mis on dokumentaal uue elu tekkimisest, ja lõpetades filmi „Elle” (rež Urmas Mand, Eesti, 2016) maailmaesilinastusega, jälgides vana naise mälestusi oma elust.

Tutvu kogu festivali programmiga Sleepwalkersi kodulehel: www.swff.ee

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles