Teadlased pruulisid mõdu, mida joodi 2500 aastat tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Milwaukees asuv õlletehas valmistas mõdu, mis tehti Saksamaalt rauaaja maitmispaigast leitud alkoholianuma jäänustele toetudes.

Happeline pinnas oli hävitanud skeleti, kuid alles olid nii metallist relvad kui ka anum, milles oli kunagi mõdu, mis valmistati teraviljast, meest, veest ja maitsetaimedest, edastab Live Science.

Wisconsin-Milwaukee ülikooli teadlase Bettina Arnoldi teatel maeti isik koos hauapanustega millalgi 450 – 400 eKr.

«Surnud mees saadeti teispoolsusse mitte ainult relvade vaid ka umbes 14 liitri alkohoolse joogiga, mis oli mõdu. Mõdu näitas, et tegemist oli kas tähtsa sõdalase või hõimujuhiga, kes selle joogi abil on sama tähtis ka hauataguses elus,» selgitas arheoloog Arnold.

Arnold ja ta meeskond koostöös paleobotaanikutega analüüsisid alkoholianuma sisu laboratooriumis ja said teada, millest seal olnud jook koosnes. Ilmnes, et tegemist oli mõduga, mis on maailma üks vanemaid alkohoolseid jooke.

Saksmaalt leitud anumas oli jälgi odrast, meest, allikaveest, harilikust angervaksast ja piparmündist.

Teadlased koostöös Milwaukee Lakefront Brewery’ga valmistasid iidse anuma analüüsist saadud andmete põhjal mõdu, mida võidi juua 2500 aastat tagasi rauaajal.

Iidset mõdu tutvustati 22. oktoobril Wisconsini teadusfestivalil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles