Ennustus: Keskerakonna võimuvahetus kukutab valitsuse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Sander Ilvest

Eesti ennustusportaali OlyBet analüütikud seavad Taavi Rõivase praeguse valitsuse püsimise kahtluse alla: järgmise nädala perspektiivis on oodata uut koalitsiooni, kuhu hakkab kuuluma ka hetkel verd vahetav Keskerakond.

«OlyBeti ennustus peegeldab Eesti turbulentset poliitmaastikku, millel hakkasid juba reedel puhuma uued tormituuled. Näeme siin suurt tõenäosust, et peaministri rollis on Taavi Rõivasele jäänud aega umbes nädal,» kommenteeris OlyBeti ennustuse juht Vladimir Dratšjov. OlyBeti hinnangul ei ole enam küsimus mitte selles, kas «pauk» käib ära või mitte, vaid pigem selles, kes peale seda puu otsa jäävad ning kes alla pudenevad.

«Reedeõhtune show, kus IRL ja SDE pealtnäha iseendale «harakiri» tseremooniat korraldasid, räägib hoopis selgelt sellest, et uued Keskerakonna juhid on teinud ühe või teise koalitsiooni liikmega väga konkreetse ja ambitsioonika kokkuleppe,» viitas Dratšjov Reformierakonna esindajate massilisele tagasikutsumisele riigiettevõtete nõukogudest.

«Meie hinnangul ei saa selline käik koalitsiooni juhtparteil mingil moel vastulauseta jääda ning omakorda viitab tugevalt praegu valitsevale liidu lõppemisele,» selgitab Dratsjov. «Milline ennustatav kokkulepe täpsemalt välja näeb on raske öelda, kuid kui peaks ennustama, siis see võiks olla üks järgnevast kahest».

Esimese stsenaariumi järgi on Keskerakonna tulevased juhid leppinud kokku Rõivase Reformierakonnaga selles, et uus valitsus moodustatakse kahasse ning IRL ja Sotsid muutuvad esmaspäevast üleliigseteks. Sellisel juhul jääb Taavi Rõivas valitsuse juhiks ning Keskerakond peab oma peaministri ambitsioone mõneks ajaks unustama.

Teisena kerkib jõuliselt esile stsenaarium, mille järgi jätkab Keskerakond oma vanal kursil ning ei loovuta valitsusse minnes peaministri kohta, mis aga omakorda tähendab, et valitsusest vahetatakse välja hoopiski Reformierakond ning uueks koalitsiooniks on «Keskerakond-Sotsiaaldemokraadid-IRL+1».

«Viimane variant tähendab eelkõige seda, et tänasel päeval on võimatu öelda, kas Keskerakonna fraktsioon laguneb ning kui palju kohti seetõttu keskfraktsioonist võib kaduma minna,» täpsustas Dratšjov.

«Siiski oleme oma koefitsiendid koostanud lähtuvalt sellest, et nii Ossinovski kui ka Tsahkna enesekindel ja koordineeritud käitumine viitab eelkõige uuele tulevikule, mitte aga lõpu algusele. Seetõttu hindame praeguse valitsuse püsimist järgmise nädala jooksul koefitsiendiga 3,05 ning valitsuse kukkumist koefitsiendiga 1,33,» lisas Dratšjov. Teisisõnu, uue valitsuse tekkimine on pea kolm korda tõenäolisem, kui vana jätkamine.

Täiendavalt on OlyBet lisanud ennustused ka sellele, kellest saab edaspidi Eesti juhtivkoalitsioon. «Siin on endiselt kõige kehvem väljavaade Taavi Rõivase praegusel valitsusel, sest reedest käiku ei saa vaadelda millegi muu, kui «Franz Ferdinandi tapmisena» ajaloo paralleele tuues. Koefitsient Reformi, Sotside ja IRL’i koalitsiooni püsimisele on 3,8,» ütles Dratšjov.

Juhul kui peaks tulema aga uus koalitsioon, on selle kooslust märksa raskem ennustada ainuüksi sellepärast, et kõik sõltub ainult ühest parameetrist – kes tegi kellele poliitiliselt parema pakkumise. Seetõttu on OlyBeti valikus võrdselt koefitsiendiga 2,45 nii koalitsioon «Keskerakond-SDEe-IRL+1» kui ka «Keskerakond-Reformierakond».

«Äärmiselt keeruline lugu on just väljatoodud «+1» määratlemisega, sest reede hommikul viitas Keskerakond sellele, et koostööd võidakse teha isegi EKRE’ga. Teisalt on suhteliselt kindel, et Savisaare leer tähendab Keskerakonna fraktsioonile teatud kadusid, mis näiteks seitsme lahkuja puhul tähendaks kindlat vajadust neljanda partneri järele,» lisas Dratšjov.

Mis sina arvad, lugeja? Kas ees on oodata tõepoolest valitsuse vahetumist?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles