Ligi pooled venelastest arvavad, et Süüria sõjast võib välja kasvada Kolmas maailmasõda (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa sõjalennukid Süürias rünnakut tegemas
Venemaa sõjalennukid Süürias rünnakut tegemas Foto: SCANPIX

Venemaal sõltumatu uuringukeskuse Levada küsitlus näitas, et ligi pooled venelastest arvavad, et Venemaa sekkumine Süüria sõtta võib viia Kolmanda maailmasõja tekkimiseni.

Venemaa on toetanud õhurünnakutega president Bashar al-Assadi režiimi ja Süüria valitsusvägesid alates 2015. aasta septembrist, edastab The Independent.

48 protsenti venelastest on mures Venemaa ja lääne halvenenud suhete pärast, kuna  sellisel pinnal võib lahvatada ulatuslik sõda, samas 42 protsenti teatasid, et neid see muretsema ei pane.

Ülejäänud kümme protsenti vastas, et maailmapoliitiline olukord on keeruline ja väga raske on ennustada, mis Venemaa ja lääne suhetest edasi saab.

32 protsendi arvates mõjuvad sekkumine Süüria sõtta ja seal läbiviidavad õhurünnakud Venemaa mainele rahvusvahelisel areenil halvasti.

52 protsenti venelastest pooldab Süüria režiimi toetavaid õhurünnakuid, 26 protsenti on nende vastu.

49 priotsendi arvates peaks Venemaa Süürias rünnakutega jätkama, selle vastu oli 28 protsenti.

Küsimusele, et kas USA ja lääneriigid leiavad Venemaa ja Süüria juhtidega lõpuks ühise keele, vastas 35 protsenti, et tõenäoliselt või väga tõenäoliselt, kuid 39 protsendi arvates on see ebatõenäoline või väga ebatõenäoline.

Levada küsitles möödunud nädalal 1600 Venemaa kodanikku riigi erinevates paikades.

Lääneriigid ja humanitaarorganisatsioonid süüdistavad Süüriat ja Venemaad tsiviilelanike regulaarses tapmises, eriti Süüria valitsusvägede piiramisrõngas olevas Aleppos, mille idaosas on tuhandeid süürlasi lõksus.

Süüria ja Vene vägesid süüdistatakse haiglate, koolide, pagaritöökodade, turgude ja teiste tsiviilotstarbeliste paikde pommitamises.

USA militaarjuhtide arvates võib Süüria sõda paisuda globaalsõjaks, millist ei ole nähtud viimased 60 aastat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles