Gonorröad tekitavast bakterist leiti inimgeene

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gonorröad tekitavast bakterist leiti inimgeene
Gonorröad tekitavast bakterist leiti inimgeene Foto: Wikipedia.org

Inimestelt leitakse sageli suguhaiguse gonorröa ehk tripperi bakteri geene, kuid nüüd õnnestus teadlastel leida inimgeene gonorröad tekitavast bakterist Neisseria gonorrhoeae`st.

USA Northwesterni ülikooli teadlaste sõnul on selle puhul on tegemist «looduse oma geenisiirdamisega», vahendab Helsingin Sanomat väljaannet mBio.

Kui geenid siirduvad ühest bakteriliigist teise, on see horisontaalne geenide siirdamine ning see on bakterite vahel üsna levinud.

Kuid geenide siirdamine võib toimuda ka bakterite ja üherakuliste organismide nagu näiteks pärmseente vahel.

«Kuid geenide siirdamine inimeselt bakterile on suur samm edasi,» selgitas uuringut juhtinud geeniteadlane Hank Seifert.

Seiferti sõnul märkasid nad gonorröa bakteri genoomi uurides sellest võõrast DNAd. Uuritud näidistest 11 protsendis oli väike hulk inimese DNAd.

«Bakter pidi ületama üsna palju takistusi, et inimese DNA oma genoomi lisada,» selgitas Seifert.

Uurijad otsisid inimese DNAd ka gonorröabakteri sugulasest meningokokibakterist (Neisseria meningitidis), kuid ei leidnud.

See tähendab seda, et inimese DNA ilmumine gonorröa bakteris peab olema üsna hiljutine.

Seifert arvas, et geenisiirdamised peremeesorganismist haigusetekitajasse annavad viimasele paremad võimalused peremeesorganismiga kohanemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles