Evelin Ilves: homseks hoia leiba, mitte tööd!
Just seepärast kinkisid üle-eestilise leivanädala puhul Eesti Leivaliidu esindajad eile, 6. oktoobril Kadriorus suure pätsi nn uudseleiba ka Evelin Ilvesele.
«Kui me räägime Eesti rahvustoidust, siis tulevad meelde küll mulgi kapsad, kama või verivorst, kuid sageli unustame ära oma põlise rukkileiva,» ütles Evelin Ilves.
Ta meenutas, et leiba ja teisi teraviljatooteid peetakse südamesõbralikeks toiduaineteks, sest need aitavad organismi kolesteroolitaset alandada, samuti sisaldab täisteraleib palju B-grupi vitamiine, mis on hädavajalikud närvisüsteemi toimimiseks.
Evelin Ilvese sõnul on oluline, et lapsed õpiksid leiba austama ja leiba hindama ning Koolileiva projektist on selleks palju abi.
«Ainuüksi vanasõna «Austa leiba, leib on vanem kui meie» osutab rukkileiva erilisele tähendusele eestlaste jaoks,» ütles Evelin Ilves, meenutades ka lausumist: «Homseks hoia leiba, mitte tööd.»
Uudseleiva presidendilossi toomise traditsioon pärineb Teise maailmasõja eelsest ajast.