Noortestuudio toob lavale eneseotsingud

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peategelast Ingi kehastab Carolina Tagobert.
Peategelast Ingi kehastab Carolina Tagobert. Foto: Ants Liigus

Täna õhtul esietendub Pärnu Endla Küünis teatri noortestuudio lavastus „(H)Ing“, mille on lavastanud Enn Keerd.

„(H)Ing“ räägib teismeliste seltskonnast, kes üritab leida muust maailmast rahu ja asub elama mahajäetud majja omaette kommuuni. Pooljuhuslikult satub sinna Ing, kelle elus on hiljuti toimunud traumaatilised sündmused, millest on raske toibuda.

Peagi aga selgub, et kommuunis juhtuvad samasugused asjad nagu mujal: armutakse, pettutakse ja reedetakse, purunevad illusioonid, reaalsus murrab utoopiasse sisse.

Käsi valgeks

Näidendi on kirjutanud kunagine noortestuudiolane Eliis Vaiksaar, kes kandvates rollides on kaasa teinud viimases kolmes Endla noortestuudio lavastuses ja praegu õpib Balti filmi- ja meediakoolis esimesel kursusel televisiooni ja audiovisuaalset meediat.

Kooliteater andis Vaiksaarele valgustava ja saatust määrava kogemuse. “Esimesest stuudioproovist tundsin, et see kõik huvitab mind meeletult. See õpetas endasse vaatama, ennast tundma ja tõi mind lähemale sellele, kes ma olen,” meenutas ta.

„(H)Ing“ on Vaiksaare esimene näidend, ta pole varem neid sahtlissegi kirjutanud. Loo pani ta paberile teatri tellimusel. Nüüdisaegseid noortetükke, mida stuudiolased mängida võiksid, pole just palju ja nõnda on juba mitmes aasta näidendi autoriks Endla teatriga seotud inimene. “Pärnus stuudios käies tegin kord nalja, et miks me ise mõnd näidendit ei kirjuta. Nii see ülesanne mulle antigi,” meenutas Vaiksaar.

Noori alahinnatakse

Näidend sündis läinud suvel ja autori sõnade kohaselt hakkasid tegelased tasapisi kuju võtma. “Mul jooksis pilt silme ees, mida keegi järgmiseks ütleb või teeb. Ma ei tunne end isegi end vastutavana sündmustiku arenemisel. Tundsin, et ei oska kirjutada kuiva dialoogi, tekst sai tulvil pikki remarke ja seletusi,” kirjeldas Vaiksaar. Pärnu-Tallinna vahet koolis käies ei jäänud tal ka eriti aega proovides osalemiseks, kuigi alguses nii lootis. Nüüd on esietendusel põnev näha, kuidas lavastus välja kukkus.

Näidendi tegevus toimub kommuunis, kus elavad koos eri vanuses noored. “Tahtsin välja murda sellest, et noorte elu keerleb ainult ümber pere ja kooli. Eneseotsimise teema on meile väga tähtis,” kinnitas Vaiksaar.

Autor on näidendisse lisanud enda vaate, et noored on tegelikkuses väga inimlikud ja hoolivad. Kommuuni motiiv võimaldas tuua sisse mitmekülgsemaid tegelaskujusid. See annab loole lisadimensiooni. Vaiksaare meelest on puberteediiga ja sellele järgnevad aastad kujunemisaeg ning elus määrava tähendusega. On täiskasvanulikult hull pidada noorte probleemide põhjuseks puberteeti ja loota, et see läheb üle.

“Seda ei saa nii lahjalt võtta ja noori sel eluetapil kusagile nurga taha arenema saata,” väitis Vaiksaar.

Näidendis esitatakse ka värsse ja Eliis Vaiksaar on nendegi autor. Neiu luulelembus on rohkem teada, sest värsiloominguga on ta avalikkuse ees varemgi üles astunud. “Tahtsin luuletustega rõhutada hetkede vaimsust. Et õhku jääksid sõnad metafoorina kõlama,” selgitas Vaiksaar.

Teatrimaailma uksel

Mihkel Vinogradov on Kilingi-Nõmme gümnaasiumi abiturient, kes uuslavastuses mängib kirjanik Sassi. Endla noortestuudioga liitus ta kahe aasta eest nagu suurem osa näidendis kaasa tegevaid noori. Kui sügisel olid proovid kolmel korral nädalas, siis jaanuaris pea iga päev. Vinogradov on teatritegemisega kokku puutunud poisipõlvest peale, sest tema ema lööb 15. aastat aktiivselt kaasa Kilingi-Nõmme kultuurimaja harrastusteatris. Pere toetab igati noormehe sagedast Pärnu vahet sõitmist.

Näidendit peab noormees eluliseks. “Noortele on sõpruskond väga tähtis, neil on vajadus kuhugi kuuluda. Eliis on kommuunis elanud ja teab, millest kirjutab,” lausus noormees. “Ja mul on kohati tunne, et mängin iseennast,” lisas ta.

Grete Elviste on Sütevaka humanitaargümnaasiumi 10. klassi õpilane nagu ka peaosatäitjat Ingi kehastav Carolina Tagobert. Mõlemad on stuudio töös osalenud kaks aastat.

Elviste mängib lavastuses 20aastast põikpäist kommuuni liidrit Kellukest. “Mul läks aega, et näidendist sotti saada. See pole tüüpiline noortetükk. Tuum on see, et inimesed üritavad teistele toetudes oma probleeme lahendada, kuigi esmalt peaks nad hoopis iseendas selgusele jõudma,” rääkis ta. Elviste meelest annab stuudiole palju juurde asjaolu, et see tegutseb teatris. “See on nagu teine maailm. Astun teatri uksest sisse ja väsimus ning tüdimus on kadunud. Stuudio tegevus on meeletult rahuldust pakkuv. Tahan oma tulevikugi teatriga siduda,” rääkis neid.

Enn Keerd on lahe

Carolina Tagobert lõpetab tänavu põhikooli. Lavakogemused ja esinemispisik on tal tantsukooli aastatest. 15aastase Tagoberti arvates kõneleb täna esietenduv näidend aktuaalsetest probleemidest ja seda sobib vaadata nii 14- kui 25aastastel, aga ka lapsevanematel.

Tagobert tunnistab, et temal ja tema sõpradel küll samu muresid pole olnud kui näidendi peategelasel, ent loo filosoofiline alatoon talle sobib. Sõnum on: kui üritad leida hingerahu, ei pea seda otsima väljastpoolt, sest teised ei tea vastust. Seda tead ainult ise. Peategelane Ing on kooliõpilane, kes lastelaagri asemel satub kogemata noortekommuuni. Rahvaga sõbrunedes hakkab talle seal meeldima.

Karl Verlin õpib Hansagümnaasiumi 11. klassis ja temal on täita kommuuni algataja 20aastase Andersi roll.

Verlin on näitlemisega tegelnud kuus aastat, enne Rein Laose ja nüüd Enn Keerdi käe all. Endla laval on ta esinenud tükkides “Mis valemiga?” ja “Kiviaja Kalle”.

“Enn Keerd on väga lahe isiksus. Mulle meeldib tema suhtumine meisse. Ta võtab meid võrdsena, mitte nagu tüüpilises koolis, kus õpetajad peavad õpilasi madalamaks ja ennast kõrgemaks,” rääkis Verlin.

Näidendi temaatika on Verlini meelest usutav, sest toetub reaalsetele sündmustele. Tükk käsitleb suhteid, vääriti mõistmist ja näitab, et kuulujuttudele toetumine pole parim lahendus. “Ma ootan põnevusega, kuidas esietendus läheb. Enda pärast ma ei pabista, olen laval publiku ees näidelnud-tantsinud ja kooliraadiot juhtinud. Muretsen rohkem teiste pärast,” märkis Verlin.



Täna esietenduv “(H)Ing“ on 2004. aastal tööd alustanud Endla noortestuudio kuues lavastus.

Autor Eliis Vaiksaar, lavastaja Enn Keerd, kunstnik Liisa Soolepp (külalisena), muusikaline kujundaja Janek Vlassov. Osades noortestuudio õpilased Carolina Tagobert, Grete Elviste, Piia Puronen, Liina Press, Karolin Kaup, Karl Verlin, Karl Paju, Kristjan Järve, Mihkel Vinogradov ja Stefan Peetri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles