Video: Palestiinas asub Lähis-Ida üks suuremaid vaipmosaiike

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hishami palee üks mosaiikidest
Hishami palee üks mosaiikidest Foto: Wikipedia.org

Arheoloogid eemaldasid kaitsekatte Palestiinas Läänekaldal asuvalt vaipmosaiigilt, kuid vaid üheks päevaks. Tegemist on lähis-Ida ühe suurema vaipmosaiigiga.

Külastajad said eile heita pilgu geomeetrilistele ja lillli kujutavatele mustritele ning 38 stseenile, mida on 21 värvitoonis, edastab AFP.

827 ruutmeetri suurune vaipmosaiik katab piiblist tuntud linna Jeeriko lähedal asuva Hishami palee termide põhihoone põrandat, palee ise hävines kaheksandal sajandil piirkonda tabanud maavärinas.

Hishami palee järelejäänud ja varisenud hooned leiti juba 1874. aastal, kuid neid hakati lähemalt uurima 1930. – 1940. aastatel. Leiud peideti prestentkatete ja pinnase alla, et neid kaitsta päikese ja vihma eest. Mosaiigi kohale rajatakse kaitsekatus, kuid see valmib alles järgmisel aastal.

Arheoloogide teatel on selle palee puhul tegemist Umayyadi perioodi kompleksiga, mis oli kunagi põllumajanduslik mõis, mille suurus oli üle 60 hektarit ja mis jagunes kolme ossa: palee, termid ja põllumajandustootmise hooned. Sinna oli rajatud ka vee- ja niisutamissüsteem, mis sai vett lähedal asuvatest veekogudest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles