Leiti «Moby Dickile» inspiratsiooni andnud kapteni laeva jäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaalapüügilaeva Two Brothers jäänused
Vaalapüügilaeva Two Brothers jäänused Foto: SCANPIX

USA allveearheoloogid leidsid Hawaii vetest hukkunud vaalapüügilaeva jäänused.

Tegemist on laevaga Two Brothers, mis kuulus kapten George Pollardile, kirjutab BBC.

See alus sõitis 1823. aastal korallrahule ja vajus põhja.

Pollardile kuulus varem ka laev Essex. Kapten ja tema laeva saatus andsid kirjanik Herman Melville`ile idee kirjutada romaan «Moby Dick». Sellest teosest on saanud klassika.

USA ookeani ja atmosfääri administratsiooni allveearheoloogid avastasid Two Brothers jäänused Honolulust 965 kilomeetri kauguselt.

Puitlaev oli soojas vees täiesti lagunenud, kuid siiski leiti puitosai, harpuune ning mitmeid muid vaalapüügiga seotud esemeid.

«Avastada midagi, mis arvati olevat täiesti hävinud, on suurepärane. See leid näitas, et laevade saatuselood ei ole lihtsalt jutustused, vaid need räägivad aset leidnud sündmustest,» lausus ajaloolane ja kirjanik Nathaniel Philbrick.

Laeva Two Brothers hukkumine oli võrreldes ta sõsarlaeva Essexi hukkumisega üsna vähe tähelepanu äratanud juhtum. Nimelt põrkas Essex 1821. aastal kokku vaalaga ja läks põhja.

Pärast Essexi hukkumist triivisid kapten Pollard ja ta meeskonnaliikmed kolm kuud merel ilma söömata-joomata. Enne päästmist püüdsid nad end elus hoida kannibalismi abil.

Pollard loobus kalapüügist ning temast sai Massachusettsis Nantucketis tuletorni vaht.

Kuigi Melville sai Pollardi seiklustest inspiratsiooni, ei peeta Pollardit siiski  romaani «Moby Dick» kurikuulsa kapten Ahabi prototüübiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles