Kiirem tee õigluseni

, filmisõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dwayne „The Rock“ Johnson filmis "Kiirem".
Dwayne „The Rock“ Johnson filmis "Kiirem". Foto: promo

„Kiirem“
Osades Dwayne Johnson, Billy Bob Thorton, Carla Gugino, Moon Bloodgood.
Lavastanud George Tillman Jr.
1 tund ja 35 minutit.
Hinnang: hea.
Vaata kinode kavasid siit.
 

Kättemaks on halb ja andestus hea. Vähemalt nii on meid õpetatud arvama, kuigi reaalne maailm selleks just väga tihti alust ei anna. Elu on harva mustvalge ja alati pole võimalik teist põske ette keerata. Vahel on inimene sunnitud õiguse mõistmise enda kätte võtma, sest keegi teine seda tema eest ei tee. Nii tuleb osaks saanud ebaõiglus oma parema äranägemise järgi joonde ajada.

Hiljuti meie kinodesse jõudnud põnevusfilm „Kiirem“ just sellistele teemadele keskendubki.

Autojuht (Dwayne Johnson) sattus untsu läinud röövi tõttu kümneks aastaks trellide taha. Karistus oleks mehele võib-olla isegi aktsepteeritav, kui poleks olnud reetmist, mille tulemusena hukkus tema vend.

Vanglast vabanenuna asub autojuht neimaretkele, millel saab olla ainult üks lahendus. Ta ei löö risti ette millegi ees, sest kättemaks on muutunud tema elu eesmärgiks. Tegelikult aga pole asjad sugugi nii lihtsad, kui esmapilgul tunduvad.

Lugu on väga lihtne ja sirgjooneline, mõjudes paberi peal kohati lausa banaalsena. Õnneks on pilt palju mõjuvam kui sõna ja seda eelkõige just tänu linateose (anti)kangelast kehastavale Dwayne „The Rock“ Johnsonile.

Ameerika show-maadlusest filmitööstusesse siirdunud karismaatiline näitleja on vaieldamatult linateose mootor ja vedaja. Film on justkui Johnsoni ümber ehitatud, pidades silmas tema tugevaid ja nõrku külgi. „The Rock“ pole kindlasti maailma kõige mitmekülgsem näitleja, kuid seda, mida ta oskab, teeb ta hästi. Sõnaahtrad ja karmikoelised tüübid on tema leivanumber ning nende kehastamisega tuleb ta suurepäraselt toime.

Positiivse külje pealt tasub veel mainida linateose žanripuhtust. Pole mingit liigset sentimentaalsust ja moraalitsemist. Peategelasel on kindel siht silme ees ja ta ei kõhkle seda teoks tegemast. Film valib kindla joone ja jääb sellele truuks kuni lõpuni. Liiga vähe on tänapäeval selliseid linateoseid ja mida aeg edasi, seda vähemaks neid jääb. Poliitilise korrektsuse vastu juba ei saa.

„Kiirem“ on lihtne film, mis ei paista silma ülemäära keeruliste karakterite või vaimuka dialoogi, vaid ausa märuli ja selge sõnumi poolest. Kättemaks pole kindlasti hea, kuid vahel on see ainus moodus õigluse jalule seadmiseks. Kas see on nüüd õige või vale, jääb loomulikult igaühe enda otsustada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles