Saddam Husseini režiimil oli väidetavalt New Yorgis salajane piinakamber

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saddam Hussein
Saddam Hussein Foto: SCANPIX

USAs New Yorgis Keskpargi lähedal asuvas hoones on Iraagi alaline esindus, millel on sünge saladus, kuna seal oli aastaid tagasi piinakamber. 

Kahe anonüümseks jäänud Iraagi endise diplomaadi teatel lasi sellesse viiekordsesse hoonesse aadressil 14East 79th Street rajada  luure- ja piinamiskeskuse 1979. aastal Iraagis võimule tulnud diktaator Saddam Hussein, edastab news.com.au.

Saddamile truud salapolitseinikud, keda tunti kui Mukhbarati agendid, võtsid USA pinnal kinni seal elavaid iraaklasi ja piinasid neid selles kambris eesmärgiga, et need isikud teeksid türannliku Saddami ja tema valitsusega koostööd.

«Tegemist oli pimedate, helikindlate ruumidega, millel olid tugevad uksed, millest oli raske sisse ja välja murda. Piinamiskamber oli tehtud helikindlaks, et piinatavate karjed ei kostuks välja ega segaks ka diplomaatide tööd,» teatasid allikad.

Teada on, et samasugused piinamiskambrid on ka teistes Iraagi diplomaatilistes esindustes, kaasa arvatud Ida-Euroopas ja Araabiariikides.

Saddami režiimi ekspertide teatel kasutasid Mukhbarati agendid julmi piinamisvõtteid. Piinamise käigus hukkunud saadeti Iraaki tagasi «diplomaatilise postina», mis rahvusvaheliste regulatsioonide kohaselt on puutumatu.

Allika teatel ei soovinud mitte üksi iraaklane langeda salapolitsei kätte, sest see võis elu maksta.

Saddam Hussein kukutati võimult 2003. aastal pärast seda kui USA väed tungisid Iraaki, siis lagunes ka salapolitsei. Hussein hukati 2006. aastal süüdistatuna inimsusevastastes kuritegudes.

«Pärast Husseini võimult kukutamist võtsid USA ametnikud hoone üle ja see otsiti läbi. Arvutid viidi uurimiseks kaasa ja nad sisenesid ka piinakambrisse. Ameeriklased olid põhimõtteliselt Iraagi territooriumil, kuid kuna meil puudus valitsus, siis me ei saanud neid takistada. Saime oma ruumid siiski kiiresti tagasi,» teatas anonüümne allikas.

Iraagi saatkondades ja esindustes diplomaatilise puutumatuse sildi all tegutsenud salapolitsenikud kandsid üheksamillimeetriseid poolautomaatpüstoleid ja saatkondades oli ka mitu Kalašnikovi.

New Yorgi diplomaatilise esinduse keldris olevatest ruumidest esimene oli salaagentide kontor, teine oli kommunikatsioonikeskus, kust nad saatsid šiferkirju Baghdadi ja said neid sealt vastu ning kolmandas piinati kinnivõetuid.

Iraagi agentidele oli teada, et USA võimud neid jälgivad, kuid nad oskasid oma jälgi peita.

2014. aastal renoveeris Iraak New Yorgis asuva esinduse ruume ning agentide salakamber ehitati ümber köögiga puhkeruumiks. Seal on ka portreed kõikidest Iraagi juhtidest, kuid puudub Saddam Husseini oma.

Iraagi alaline esindus ei soovinud kommenteerida, kas seal võis kunagi olla piinakamber. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles