Pildid: Kultuuriministeeriumis toimus teatrifestivali «Kuldne Mask Eestis 2016» avamise puhul pressikonverents

Anu Saagim
, Elu24.ee peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Teatrifestival «Kuldne Mask» on hea näide rahvusvahelisest kõrgetasemelisest kultuurikoostööst, tänu millele on Eesti teatrilembene publik juba tosin aastat võinud nautida Venemaa teatritippude lavastusi,» ütles Kultuuriminister Indrek Saar. 

Foto: MediaMarketing

Saar lisas, et just Eestis toimus esimene «Kuldse Maski» satelliitfestival väljaspool Venemaa piire.

«Eraldi väärib esile tõstmist ka festivali lisaprogramm, mis hõlmab põnevaid kohtumisi festivalil osalevate lavastajate ja näitlejatega. Ühised arutelud aitavad veelgi kaasa loominguliste kontaktide vahetamisele ning naaberriigi teatritraditsioonide paremale mõistmisele,» märkis Saar.

Foto: MediaMarketing

10. oktoobril toimus EV Kultuuriministeeriumis teatrifestivali «Kuldne Mask Eestis 2016» avamise puhul pressikonverents. 

Pressikonverentsil osalesid: EV kultuuriminister Indrek Saar, Tallinna LV kultuuriga tegelev aselinnapea Mihhail Kõlvart, lavastajad Andrei Mogutši ja Dmitri Krõmov, kelle lavastused on käesoleva Festivali kavas. Osalejate seas on «Kuldse Maski» Festivali peadirektor Maria Revjakina, Hr. Aleksandr Petrov VF Suursaadik Eestis ja «Kuldse Maski» projektijuhataja Eestis – Svetlana Jantšek.

Foto: MediaMarketing

Teatrifestival «Kuldne Mask Eestis» toimub 2005. aastast ja sai esimeseks Venemaa «Kuldse Maski» välisprojektiks, mis tol ajal oli juba päris ambitsioonikas ja mitmeväljaline teatriprojekt, prestiižikas konkurss ja professionaalne preemia.

Eestis  on selle aja jooksul esitletud festivalil üle 120 etenduse erinevates teatristiilides – draama, ballett, nukuteater ja muusikal. Üle 58 000 vaataja on külastanud Festivali Tallinnas, Tartus, Tartus, Viljandis, Jõhvis, Sillamäel ja Kohtla-Järvel ning näinud erinevad parimaid etendusi Venemaalt.

Foto: MediaMarketing

Festivali eksklusiivsus seisneb selles, et tänu nii Venemaa kui ka Eesti riigitoetustele toob Festival siia etendused tervikuna: täpselt nii nagu need olid lavastatud ja esitatud koduteatrites. Kõik etendused on sünkroontõlkega eesti keelde.

Festivali raames toimub traditsiooniline OFF-programm, mis pakub publikule harivaid ja valgustavaid üritusi: meisterklassid, loomingulised kohtumised, arutelud, loengud jm. Kõik üritused tõlgitakse kindlasti eesti keelde.

Pressikonverentsil räägiti koostöö printsiipidest Festivali raames, etendustest otse lavastjatelt, kelle etendused on käesoleva Festivali kavas ning uutest projektidest horisondil.

Lisainformatsioon etenduste ja OFF-programmi kohta on Festivali kodulehel www.goldenmask.ee

Foto: MediaMarketing

Lühidalt 2016. aasta Festivalist

Festival toimub EV ja VF Kultuuriministeeriumite riikidevahelise koostööleppe raames, mis viimati oli kinnitatud sellel aastal. Lisaks Tallinna Linnavalitsuse toetusel. Kaasabi osutavad mõlema riigi saatkonnad, Kultuurkapital ning Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus «Meie inimesed», samuti erasponsorid: Äribank, AS Spacecom, BLRT Grupp AS, RGR Metall OÜ, AS DBT, AS Sillport, „Russkij Dom“, AS GoRail, AS Amarantes.

Meediatoetust osutavad: ERR, Pervõj Baltijskij kanal, ajaleht «Stolitsa», AS Postimees.

Foto: MediaMarketing

Selle aasta Festivali avaetendus on Andrei Mogutši lavastus «Joobnud» – Peterburi kõige tuntuma kaasaegse vene dramaturgi Ivan Võrõpajevi näidend. Andrei Mogutši sai selle aasta «Kuldse Maski» Preemia nominatsioonis «Draama. Lavastaja töö».  

Foto: MediaMarketing

Kahtlemata, tunneb eesti publik Dmitri Krõmovi ja tema originaalset visuaalteatrit.

Krõmovi laboratoorium esitab eesti publikule kaks etendust. «Oma sõnadega» on väga vaba teatrikeele ja huumoriga etendus, kus vahepeal ka sarkasmiga jutustatakse ümber krestomaatiline Puškini «Jevgeni Onegin».

Teine etendus on «Vene bluus. Seenelkäik», kus lavastaja joonistab nõukogudeajal sündinud põlvkonna portree, kes eelmise sajandi lõpus ja nüüdse sajandi alguses läbis ajaloolised kataklüsmid.

Vene klassikalise psühholoogilise teatri traditsioonid leidsid oma kehastuse etenduses «Inimene restoranist». Moskva «Satirikon» Teatri peaosas on Konstantin Raikin, lavastajaks aga Jegor Peregudov. Muusikaline komöödiateater St. Peterbutist toob teist aastat järjest Eestisse silmapaistvad muusikalid. Sellel aastal saab näha mastaapset musikaal «Jekyll & Hyde», mis on väga võimas lavastus erinevate lavaeffektidega, ilusa balleti ja hea kooriga.

Foto: MediaMarketing

OFF-programmi raames toimuvad loominguline kohtumine Konstantin Raikiniga, Andrei Mogutši meister-klass, lavastuse arutelud Dmitri Krõmovi ja Laboratooriumi näitlejatega, lisaks teatrilavastaja Anatoli Efrose teleetenduste ja filmide retrospektilised näitamised.

Näitamised toimuvad Balti- ja Filmi Meediakoolis.

Kõik festivali «Kuldne Mask Eestis» etendused ja üritused on varustatud eestikeelse sünkroontõlkega. 

Vaata pilte!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles