Video: Islamiriigi grupivägistamises ellujäänud naine sai inimõigusauhinna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadia Murad Basee Taha
Nadia Murad Basee Taha Foto: SCANPIX

Äärmusrühmituse Islamiriigi džihadistide käes vangis olnud Nadia Murad Basee Taha sai eile Prantsusmaal Strasbourgis maineka Vaclav Haveli inimõiguse auhinna jeziididide kaitsmise eest.

23-aastane jeziid Murad langes 2014. aastal Iraagis Islamiriigi kätte, teda vägistati ja peksti ning müüdi mitmel korral orjaks, kuid ta pääses põgenema. Temast sai selle aasta septembris inimkaubanduse ohvrite hea tahte saadik ÜRO egiidi all.

Naine paljastas, et kui ta džihadistide käest üritas esimest korda põgeneda, siis ta tabati ja teda vägistasid karistuseks kuus meest. Ta oli pärast seda veel kolm kuud Islamiriigi käes, kuid teisel katsel pääses põgenema.

ÜRO andmetel on Iraagis langenud Islamiriigi kätte umbes 5000 naist, kellest suur osa on jeziidid.

Murad sai nüüd auhinna, mis kannab endise Tšehhi presidendi Vaclav Haveli nime, inimõiguste kaitsmise eest. Auhinnaga kaasneb 60 000 eurot.

Eile Strasbourgis kõne pidanud Murad sõnas, et Islamiriigi džihadistid tuleks inimsusvastaste kuritegude eest rahvusvahelise erikohtu alla anda ning 2014. aastal jeziidide tapmist tuleks käsitleda kui genotsiidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles