Maailmakuulus norralaste tantsutrupp esineb märtsis Tartus

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra tantsurühma Frikar esinemine kujunes mulluse Viljandi pärimusmuusika fetsivali üheks tipphetkeks.
Norra tantsurühma Frikar esinemine kujunes mulluse Viljandi pärimusmuusika fetsivali üheks tipphetkeks. Foto: Elmo Riig / Sakala

11. ja 12. märtsil Tartus peetava maailmamuusikafestivali MAAjaILM peaesineja on norra hallingtantsu lipulaev, maailmakuulus tantsutrupp Frikar, kelle esinemine kujunes mulluse Viljandi pärimusmuusika fetsivali üheks tipphetkeks.

Eesti pärimusmuusika keskuse eestvõttel korraldatava MAAjaILM-a programmijuht Tarmo Noormaa meenutas, et suvel soovis Viljandis tantsutruppi näha tunduvalt rohkem inimesi, kui saali mahtus, mispeale lubasid korraldajad anda endast parima, et Frikar peagi taas eesti publiku ette jõuaks.

“Nüüd võimegi rõõmuga teatada, et MAAjaILM-al on nad kohal ning annavad laupäeval, 12. märtsil kontserdi Vanemuise kontserdimajas,” rääkis Noormaa.

Laiema kuulsuse saavutasid Frikari fantastiliste akrobaatiliste võimetega tantsijad 2009. aastal, mil võideti Alexander Rybaki taustatantsijatena Eurovisiooni lauluvõistlus. Pärast seda on nende viljeletav norra pärimuslik hallingtants pälvinud üha laiemat tähelepanu ning Frikar on selle žanri tipptegijana olnud oodatud külaline paljudes maailma riikides.

MAAjaILM-al astub tantsutrupp publiku ette lavastusega "Mjølk", mis põhineb puhtal rahvamuusikal ja rahvatantsul, kuid pakatab samas sürrealismist, mis pääseb valla siis, kui akrobaatidel igav hakkab.

Muu hulgas kostitab MAAjaILM sel korral publikut Põhjamaade tantsumajaga, mis kätkeb endas õpituba ja pidu, kus mängib Põhjamaade üks ehedamaid tantsuansambleid Baltic Crossing. Samuti esineb Põhja-Aafrika muusika uusimaks sensatsiooniks tituleeritud DuOud.

Eesti esinejatest tulevad üheskoos lavale kirglik mulgi muusik Anu Taul ja multiandekas kitarrist Andre Maaker. Regilauludele ja rahvapärastele koraalidele keskendunud ansambli Suurõ' pilvõ' koosseisus annavad kontserdi Celia Roose, Tuule Kann, Robert Jürjendal ja Arvo Urb. Samuti saab näha folki, jazz'i ning rokki segavaid Pärnu noori, kes on koondunud nimetuse Nuumen alla.

MAAjaILM toimub tänavu kümnendat korda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles