Endlas näeb Ugala menulavastust

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rollides on Andres Tabun ja Luule Komissarov.
Rollides on Andres Tabun ja Luule Komissarov. Foto: Ugala

Pärnu Endlas 22. veebruaril etenduv Viljandi Ugala teatri lavastus “Maakad” on Rootsi draamakirjaniku, lavastaja ja filmirežissööri Maria Blomi draamakomöödia väiksemale kogukonnale iseloomulikest suhtumistest, mis samal ajal jutustab hingemineva perekonnaloo.

Loo keskmes on kolm õde, kes üle hulga aja kohtuvad oma isa 70 aasta juubeli peol. Peetakse pidu, suheldakse omavahel ja harutatakse puntraid lahti. Kõik ei ole enam nii lihtne ega selge kui lapsepõlves. Ellu ärkavad perekondlikud ja kohalikud intriigid, mis panevad väga ebamugavatesse olukordadesse. Näidendi “Maakad” põhjal valmis 2004. aastal samanimeline mängufilm, mis oli Blomi režissööridebüüt ja sai Rootsis ülipopulaarseks.

Kriitik Valle-Sten Maiste arvates on lavastaja Taago Tubin Blomi filmiga võrreldes märksa esiletungivamalt välja toonud maa ja linna vahelisi lõhesid ja maaelu armetust. „Oli tunda, et lavastus lõikas ennast kui noaga vaataja sisse. Seda arvesse võttes julgeksin „Maakaid” pidada Tubina parimaks lavastuseks,” kirjutas Maiste.

“Maakate” peolt ei puudu muusika, kogu etenduse teeb laval muusikat Ukraina päritolu Ruslan Trochynskyi (ansambel Svjata Vatra).

Peaosi mängivad Terje Pennie, Carita Vaikjärv ja Vilma Luik. Muudes rollides on Andres Tabun, Luule Komissarov, Meelis Rämmeld ja Ruslan Trochynskyi (külalisena).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles