Orkaan Matthew on jõudnud Florida rannikule, mis saab Cape Canaverali kosmosekeskusest?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormituul Floridas Cape Canaveralis
Tormituul Floridas Cape Canaveralis Foto: SCANPIX

Kariibi merel möllanud orkaan Matthew on jõudnud USA idarannikule, ohustades nüüd Floridat.

Meteroroloogide teatel on kolmanda kategooria Matthew rohem kui 100 aasta jooksul  kõige tugevam seal piirkonnas möllav orkaan, milles tuule kiirus ulatub 60 meetrini sekundis, edastab foxnews.com.

USA võimud andsid käsu evakueerida looduskatastroofi piirkonnast 1,5 miljonit inimest, kuid on neid, kes ei soovi oma kodu maha jätta ja lahkuda.

Ennustuse kohaselt liigub tugev Matthew üle kogu Florida poolsaare, kuid võib sisemaa poole liikudes nõrgeneda.  Orkaaniga kaasneb tugev tuul ja vihm, mille tõttu tekivad üleujutused, milles tulvavesi võib kerkida kolme meetrini.

Pärast Floridat liigub orkaan mööda Georgia ja Lõuna-Carolina rannikut, kuid juba nõrgenedes. Pühapäeval peaks Matthew  võtma suuna tagasi lõunasse ja liikuma Bahama saarte suunas.

Nii USA kosmoseagentuur NASA kui meteoroloogid jälgivad pingsalt Matthew liikumisteekonda, kuna orkaan võib tabada ka kuulsat Cape Canaverali kosmosekeskust.

Cape Canaverali keskuse 200 töötajat on viidud maa-alusesse varjendisse, kuid hoonetes ja välistingimustes olev kosmosetehnika on orkaani tõttu ohus.

Matthew tõttu hukkus Haitil ja Dominikaani vabariigis üle 280 inimese ja hävines mitu asulat. Kuuba ja Bahama saared pääsesid kergemalt, kuid seal on langenud puude tõttu ulatuslik elektrikatkestus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles