Galerii: Džomolungma kohal tehti ajalugu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Langevarjur Džomolungma kohal
Langevarjur Džomolungma kohal Foto: AFP / Scanpix

Aasias Himaalajas asuva maailma kõrgeimaks mäeks peetava Džomolungma kohal tehti ajalugu.

Kolm langevarjurit hüppasid eile selle mäe kohal alla, edastab AFP.

8850 meetri kõrguse Džomolungma juurde saabus möödunud nädalal üle maailma 30 langevarjurit. Nende eesmärgiks oli alla hüpata Džomolungma tipust 142 meetri kõrgusel olevast lennukist.

Langevarjuhüpe kaheksa kilomeetri kõrgusel nõudis mitmeid eriettevalmistusi. Kuna nii kõrgel on õhk hõredam, pidid langevarjurid kasutama tavapärasest suuremat langevarju. Madala temperatuuri tõttu olid neil seljas erirõivastus ja hapnikumask.

Hüppe organiseerijate sõnul plaanivad sel nädalal veel sarnaseid langevarjuhüppeid korraldada. Hüppel osalenutele läks hüpe maksma kümneid tuhandeid dollareid.

 

«See oli suurepärane. Ma ei ole mitte kunagi mägede kohal hüpanud ja Džomolungma kohalt avanenud vaade oli imeline,» lausus uusmeremaalane Wendy Smith.

Džomolungma on kõige kõrgemal merepinnast asuva tipuga mägi maailmas, asub Aasias Himaalajas. Kõrgus on umbes 8850 meetrit.

Mäe tippu jõudsid esimeste inimestena Edmund Hillary ja Tenzing Norgay 29. mail 1953.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles