Jazzklubis kuuleb Eesti ja Vene dialoogi

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla Jazzklubis musitseerivad Lembit Saarsalu saksofonil ja Venemaalt pärit Leonid Vintskevitš klaveril.
Endla Jazzklubis musitseerivad Lembit Saarsalu saksofonil ja Venemaalt pärit Leonid Vintskevitš klaveril. Foto: Erakogu

Sel reedel saab Pärnu Endla Jazzklubis aimu, kuidas musitseerivad üheskoos Lembit Saarsalu saksofonil ja Venemaalt pärit Leonid Vintskevitš klaveril.

Jazzklubi vedava Ülle Jantsoni teatel kohtusid kaks omanäolist muusikut Saarsalu ja Vintskevitš 1984. aastal Venemaal ja mehed on edukalt koos tegutsenud rahvusvahelisel areenil tänapäevani.

Nii tuuakse reedel Pärnu jazz'ipublikuni kontsert pealkirjaga “26 aastat Eesti-Vene dialoogi - Jazz for Two”.

Jantsoni sõnade järgi kuuluvad duo loomingusse džässi standardid ja originaallooming, mis põhineb põnevatel leidudel ammendamatust rahvamuusika varasalvest. Omanäolised seaded on inspireeritud üle 26 aasta tegutsenud duo reisidest maailma eri paikadesse.

Meeste olulisimaks tähelennuks peetakse 1989. aastat, mil neil õnnestus pärast kaks aastat kestnud riikidevahelisi läbirääkimisi sõita USAsse, et osaleda sealsel prestiižikaimal Lionel Hamptoni nimelisel festivalil.

Väidetavalt olid Saarsalu-Vintskevitš üldse esimesed džässimuusikud endisest Nõukogude Liidust, kes said kutse osaleda USA suurfestivalil. Nõukogude duo debüüti saatis toona suur menu, peale festivali korraldajate tunnustuse ja publiku tormilise vastuvõtu saatis neid ajakirjanike huvi. Muusikute fotod ja intervjuud jõudsid kohalikku meediasse.

Lionel Hampton isiklikult kinkis Saarsalule Selmeri saksofoni, millel ta mängib siiani, ja Leonid Vintskevitšile süntesaatori.

Pärast säravat debüüti olid muusikud regulaarselt teretulnud külalised Hamptoni festivalil. Duo on esinenud kõikidel kontinentidel peale Austraalia ja andnud meistriklasse mitmes riigis.

Venemaa muusikaajakirjanik Kirill Moškov on nimetanud duot üheks huvitaivamaks koosluseks Euroopa kaasaegses džässis. Mehed seovad omavahel traditsioonilise ja avangardse džässi, vene sümfonismi ning eesti ja vene folkloori.

Endla Jazzklubi algab Teatrikohvikus reede õhtul kell 21.30 ja on kõigile tasuta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles