Islandil võib toimuda uus vulkaanipurse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bárðarbunga vulkaan
Bárðarbunga vulkaan Foto: skimountaineer.com

Islandi geoloogid hoiatasid, et lähiajal võib Islandil jällegi vulkaan purskama hakata ning see purse võib olla märgatavalt võimsam kui möödunudaastane.

Islandi ülikooli geofüüsiku Pall Einarssoni sõnul ei ole seekord ohuks Eyjafjallajökulli, vaid Bárðarbunga vulkaan, kirjutab The Telegraph.

Einarsson selgitas, et see vulkaan on näidanud aktiveerumise märke ja selle tõttu jälgitakse nimetatud vulkaani pidevalt.

Ta lisas, et kuna piirkonnas on üsna vähe seismomeetreid, siis on selle vulkaani purskama hakkamise aega ja purske võimsust raske täpselt määrata.

Mitmed märgid näitavad, et laava on hakanud vulkaani sees ülespoole kerkima.

«Kui vaadata Islandi kõige aktiivsemat ala, siis on see  Bárðarbunga vulkaani piirkonnas. Seismiline aktiivsus on kõrge ning see võib viidata laava kerkimisele,» selgitas teadlane.

Tuntud vulkaanijälgija Jón Frímann kirjutas oma blogis «Pärast Eyjafjallajökulli vulkaani purset 2010. aastal on Islandi vulkaane hakatud pingsamalt ja tähelepanelikumalt jälgima».

Ta lisas, et pärast möödunudnädalast hoiatust ei pruugi Bárðarbunga vulkaani purse kaugel olla.

«Siiski ei tea me, kas purse toimub lähiajal või natuke hiljem,» selgitas asjatundja.

Bárðarbunga purskas viimati 1910. aastal. Teadlaste sõnul oli selle vulkaani suurim purse 1477. aastal ja siis paiskus sellest väga suures koguses vulkaanilist tuhka ja kivimeid.  Ka on see vulkaan tekitanud maailmas viimase 10 000 aasta suurima laavajoa.

Bárðarbunga on Islandi vulkaanidest oma 2009 meetri kõrgusega suuruselt teine. Islandi suurim vulkaan Hvannadalshnjúkur on 101 meetrit sellest kõrgem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles