Sage seks teeb mehed hingelisemaks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerika Ühendriikide Põhja-Carolina Duke`i ülikooli seksuoloogide väite kohaselt muudab rohke seks mehed hingelisemaks ja suurendab usku jumalasse.

Selle taga on seksimise ajal tekkiv niinimetatud õnnehormoon oksütotsiin, mis aitab inimshete loomisele ja altruismile kaasa, kuid meeste puhul mõjutab ka nende siseelu, edastab Daily Mail.  

Seda hormooni tekib organismis suures koguses seksides, mediteerides, armatsedes, kallistades, kuid naistel ka sünnitusel ja last rinnaga toites.

Katsed näitasid, et sageli seksivad mehed on hingelisemad ja religioossemad ning seda põhjustab suurenenud oksütotsiinikogus.  

«Spirituaalsus ja meditatsioon on omavahel seotud. Meid huvitasid bioloogilised faktorid, mis vaimsuse ja hingelisuse seisundeid tekitavad. Oksütotsiin on see hormoon, mis meie hingelisust ja usklikkust mõjutab,» selgitas uuringu teinud sotsiaalpsühholoog Patty Van Cappellen.

Katses anti osadele meestele oksütotsiini, osale aga platseebot. Hilisem küsitlus näitas, et «armuhormooni» saanud mehed teatasid, et religioon, hingelisus, vaimsus ja soojad inimsuhted on nende elus tähtsal kohale. Samas oli ka neid, kelle teatel nad varem hingelistele teemadele ei mõelnud ega nendega ei tegelenud, kuid hakkasid neile mõtlema mõnutunde tekkides.

Teadlaste sõnul tekitab seksimisel vallanduv oksütotsiin meestes positiivse tänu- ja armastustunde, mida võidakse laiemalt üle kanda ka jumalale.

Uuringust ilmnes ka see, et mehed, kellel on geen CD38, tekib rohkem oksütotsiini ja seega on selle hormooni mõju suurem.

On teada, et naiste organismis on oksütotsiini rohkem kui meestel, kuid veel ei ole uuritud, kuidas see hormoon nende hingelisust ja ka usklikkust mõjutab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles