Ave Kruusmaa kutsub märkama igapäevast ilu

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ave Kruusmaa talletab töödes taimede mustrid.
Ave Kruusmaa talletab töödes taimede mustrid. Foto: Karin Klaus

Pärnu Punase torni galeriis on 5. märtsini avatud kunsti- ja käsitööõpetaja ning vabakutselise arvutigraafiku Ave Kruusmaa näitus “Sinine ... must .... valge”. Lõuna-Eestist pärit kunstniku tööd pärinevad aastaist 2004–2010.

“Täpselt ei teagi, kuidas minust kunstnik sai,” tunnistas Kruusmaa näituse avamisel. “Mingil hetkel said kõik kapipealsed ja voodialused pilte täis ja tundsin, et pean “kapist” välja tulema. Näitus Pärnus on omakorda koduselt Otepäält väljatulemine.”

Joonistamine tasakaalustab kunstniku sõnutsi osaliselt arvutigraafiku tööd: vahel on vaja masina tagant välja tulla ja midagi oma käega teha. Üks õige arvutigraafikki alustavat oma tööd joonistusplokki visandamisest.

Harmoonias enda ja maailmaga

Kunstnik peab koolis laste kunstiõpetaja ametit ja tunnistab, et kuigi omalooming muutub aina tähtsamaks, ei loobu ta õpetamisest ilmselt kunagi. “Mulle meeldib lastele kunsti õpetada ja nendega tegelda,” tõdes Kruusmaa. “Üksi nurgas nokitsemine võib pikapeale igavaks minna, lapsed aga pakuvad nii palju inspiratsiooni, nendega töötades tuleb väga palju ideid.”

Näitus koosneb mõtteliselt kolmest osast. Taaskasutust väärtustav kunstnik on nõtke sulega joonistused talletanud isetehtud ja toonitud paberile, kuhu armsate emotsioonidena sulatatud paberihundist läbi käinud pabereid, laste proovitöid, taimi.

Joonistuste peategelane on kunstniku sõnutsi endaga tasakaalus ja harmoonias inimene, kes piltidel tunneb rõõmu loodusest, kallistustest, lähedastest.

Seeria “Kasvamine” sündis naise kolmanda lapse ootusest ja sellega seotud tunnetest-mõtetest.

Isetehtud paberile saab joont tõmmata vaid korra, midagi parandada või kustutada pole enam võimalik. Sedalaadi joonetäpsust treeniti Kruusmaa mäletamist mööda kunstikooliski, kus muu hulgas tuli joonistada ühe joonega vinjette.

Maalist “Sinine ingel” alguse saanud kompositsioonides “Sinise ingli silmad“ on kasutatud kõikvõimalikke värve, materjale ja tehnikaid akrüülvärvist munavõrgu, peeglikildude ja küünelakini. Igalt pildilt leiab sümbolina silma.

Taimed härmatisena klaasis

Klaasisulatusega hakkas kunstnik eksperimenteerima Otepää gümnaasiumi juures sündinud laste ja täiskasvanute kunstiprojekti “Kunstikodu” raames, kui renoveeritud hoonesse muretseti keraamikaahi.

Ahjuga katsetades valmis seeria “Põlenud härmatis”, kus sulatatud klaasi joonistavad hapraid mustreid kunstniku koduaiast pärit taimed. Härmatiselaadsed kujutised püüavad meenutada, kuivõrd täiuslik on loodus, kiirustavas elutempos seda sageli ei märka.

“Klaasisulatamistehnikas on veel palju avastamist,” nentis Kruusmaa. “Ent kui selle akna endale avasin, tekkis tunne, et kohe tuleb tööga pihta hakata. Mõnikord vist ongi parem vähem õppida ja rohkem teha.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles