Ennustus: 2040. aastaks teevad robotid ja arvutid inimestest rohkem kuritegusid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Hollywood on teinud mitmeid filme, milles roboteid ja humanoide ülistatakse, kuid samas tekitavad nad hirmu, et kas neid saab ikka usaldada, kuna nad võivad inimeste vastu mässama hakata.

Ühendkuningriigis tuleviku-uuringutega tegeleva The Future Laboratory teadlase Tracey Followsi arvates panevad 2040. aastaks robotid ja arvutid rohkem kuritegusid toime kui inimesed, edastab Daily Mail.

Ta selgitas, et tulevikus on rohkem neid töökohti, millel ei tööta mitte inimesed, vaid robotid, kellel võivad olla väga inimlikud käitumisjooned ja oskused.

«Futuristid on juba mõnda aega arvanud, et esmalt kasvavad «üksikute huntide» tehtavad rünnakud. Need on suure tõenäosusega humanoidrobotid, kes hakkavad panema toime näiteks süsteemidesse murdmisi ja enesetapurünnakuid,» selgitas Follows.

Lähitulevikus on robotid juba nii kaugele arenenud, et võivad suuta end ise programmeerida erinevaid asju tegema, kaasa arvatud selliseid, mis seaduste ja reeglite kohaselt on kriminaalsed.

Lisaks tavapärastele robotitele võivad tulevikus ohuks osutuda ka isesõitvad autod ja droonid, kui neisse häkitakse või nad ümberprogrameeritakse või kui need masinad ise «mässama» hakkavad. 

Firma Intel Security tehnoloogiajuht Raj Samani, kes nõustab ka Europoli küberkuritegude uurijaid, on samal arvamusel.

«On ainult aja küsimus, millal inimesed jäävad robotitele ja arvutitele alla, suutmata näiteks häkkimise tõttu enam oma autot juhtida, vaid peavad maksma robotitest küberkurjategijatele tasu, et seda uuesti teha saaks,» selgitas Samani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles