Erika Salumäe pole teismelist tütart näinud mitu kuud: Sirlit hoitakse teise pere poolt emast eemal (9)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Ilvese saate «Evelin» avaosa, Erika Salumäe
Evelin Ilvese saate «Evelin» avaosa, Erika Salumäe Foto: TV3

Evelin Ilvese juhitud talkshow «Evelin» esimene külaline oli kahekordne olümpiavõitja Erika Salumäe, kes andis avameelse intervjuu oma tütre teemal.

Salumäe kinnitas, et ta saab oma tütrega hästi läbi, ehkki meediast on tulnud vastuolulisi sõnumeid.

«Me oleme ikka maailma parimad sõbrannad ja ma olen ikka ema lapsele. Aga vahepeal on juhtunud küll mitmeid asju. Mõnes mõttes rõõmustavad, mõnes mõttes kurvastavad - minule kui emale. Aga nüüd, kui on olnud kuid aega omaette olla ja arutada asja, siis pigem on ikka rõõmu-uudised. Laps on küll noor, aga ootab last ja rõõmus asi on see, et mina saan peagi vanaemaks.»

Meedia on viimasel ajal Erika tütre ümber keerelnud ja väitnud, et Sirli abiellus.

«Eks ikka kõik teavad paremini kui ise! Tegelikult, meedia on küll valeinfo välja andnud ja nad ei ole abiellunud. Sirli pole veel täiskasvanu ja mina emana andsin talle nii palju nõu, et olgu veel noormehega koos, kellega on vähe koos oldud, neli-viis kuud ainult. Et kool oleks vaja lõpetada mõlemal. Ja väheke rohkem koos olla ja siis saad täiskasvanuks. Mina emana ei tahaks mingit allkirja anda ja see on täielikult sinu otsus - lähete koos ja annate allkirja, abiellute, toimuvad siis pulmad.»

Meediasse jõudsid hiljuti pildid Sirli väidetavast pulmast, kus paaripanijaks oli peigmehe isa.

«Mul on endal ka väga raske öelda, kuidas seda nimetada. Eelpulmaks või mis iganes. Pigem mina näen seriaalidena, mis jookseb pressis läbi. See on rohkem sealpoolne äriprojekt. Minu tütart ja minu nime kasutatakse lihtsalt ära, millest on kahju,» nentis Salumäe.

Evelin uuris, kellele selline projekt peaks kasulik olema.

«Noh, targad inimesed oskavad seda välja lugeda,» vastas Salumäe. «Ma olen jälginud selle pärast, et mul on praegu kokkupanemisel dokumendid, mis lähevad kohtusse. Kollane ajakirjandus ületas igasugused piirid minu suhtes. Siin nagu teist võimalust ei näegi. Korra on see kollane ajakirjandus juba kohtus kaotanud. Võib-olla tegeleb see ajakirjandus minu laimamisega, sest see on kättemaks. Ja võib-olla vastaspere poolt inimesed tahavad ennast ja oma äri reklaamida. Võib-olla see on ülepingutatud ja kaugele läinud,» seletas ta.

Salumäe sõnul seisneb kohtuasi tema isiku laimamises väidetega, et tal olevat alkoholiprobleemid ja et ta on «kuri ja halb inimene». Salumäe kinnitas, et alkoholi ei tarbi ta peaaegu üldse.

«Mina olen väga harv kasutaja. Esiteks on mul hoopis teine elustiil, nii toitumises kui üldse. Mul on selles suhtes väga erinevad põhimõtted.»

Foto: TV3

Salumäe selgitas, miks ta tütre «pulmas» ei käinud. «Me võiks mitte nimetada neid pulmadeks. Miks mind ei olnud... Saatus ütles mulle nagu ette, et see polnud kõige parem variant. Mul ütles selg vasakult poolt üles. Ma käisin vahetult enne Eestis ja tegin siin võib-olla liiga. Et ei ole veel ära taastunud. Siis tuli arstiabi haiglas saada. Kuu aega olid mul päris tugevad süstid ja taastumine. See toimus samal ajal kui... Mina nimetan seda külapralleks.»

Tütar Sirli elas koos noormehega mõnda aega Erika juures, kuid siis kolisid nad ämma ja äia juurde.

«Ma usun, et Sirlil on väga hea elamine,» ütles Erika tütre praeguse eluolu kohta. «Neil on nii suur elamine, et noored elavad seal all, kus on köök ja kõik võimalused elamiseks. Teised elavad üleval. Suur territoorium, bassein. Lõunamaa kohta väga ilus elamine. Sirlil on kõik hästi.»

Erika sõnul tegelevad Sirli ämm ja äi riideäriga. Salumäe sõnul pole nad teise perega tülis.

«Ma ei nimetaks seda tüliks, aga meie väärtused ja arusaamad on niivõrd erinevad, et paljudes asjades kooskõla või arusaamisi ei ole. Mis puudutab Sirli kogenematust elu suhtes, Sirli noorust ja haridusteemat, millele ma panustasin viis aastat Hispaanias. Ja ka tema panustas - ta oli väga edukas ja lõpetas iga klassi diplomitega. Nüüd jäi veel kaks aastat. See oli väga kallis kool ja ta oli terve kooli üks edukamaid õpilasi. Ta tegi ära eksamid Inglismaa Cambridge'i komisjoni all väga edukalt. Kui ta selle kooli lõpetaks, oleks talle kõik ülikoolid avatud - ilma eksamiteta.»

Foto: TV3

Erika mõistab, et ta pole esimene ega viimane ema, kelle teismeline tütar lahkub aplombiga kodust. Sirli suhtes on tal selge arusaam, miks niimoodi juhtus.

«Esiteks - ta on noor. Ta oli selline tüdruk, kes ei käinud palju väljas. Koolist koju tulles ütles ta alati, et oi, kui hea on kodus olla, ma ei taha kuskile minna. Mina ütlesin küll, et mine sõpradega vahel välja. Ei, absoluutselt ei käinud väljas. Selles suhtes on ta välielust väga võõras. Esimene armumine, esimesed tunded, esimene noormees... Kindlasti segadus ja nüüd, kus ta veel on lapseootel... Selles suhtes on täiesti mõistetav, et Sirli hoiab hästi lähedale oma noormehele, tulevasele isale. Aga ma arvan, et see, mida ma olen lapsele andnud, ei kao kuskile. Ei kao ka haridus, ma olen täitsa kindel. Küll ta jõuab selle tee peale tagasi.»

Salumäe kohtus tütrega viimati paar kuud tagasi.

«Paraku on see niimoodi, et selle pere poolt hoitakse Sirli natuke oma emast eemale. Eks ma saan nendest põhjustest natuke aru ka. Ei ole veel abiellutud. Eks siin ole teisi põhjuseid ka.»

Salumäe ei ütle, et tütar on talle selja pööranud.

«Kindlasti pole ta mulle selga pööranud, aga tal on praegu klapid peas ja ta näeb ainult ühte. Ta ei saagi olla mujale avatud. See on täiesti mõistetav.»

Foto: TV3

«Minul on olnud aega mõelda. Nüüd ma saan aru, et üksiolemise aeg on inimesele väga vajalik. Olen saanud tegeleda iseendaga ja olen aru saanud, et mul polegi sellist aega olnud.»

Salumäe ei tunne ennast üksikuna, sest tal on nüüd aega tegeleda hobidega.

«Ma saan süveneda raamatutesse. Ma tegelen kokkamisega. Mulle meeldib hirmsasti ristsõnu lahendada. Lisaks käin mererannas, jalutan looduses. Mul on väike neljajalgne ka kodus - kassike, kes võtab oma aja.»

«Eks esimene kuu oli ikka väga raske. Ainus laps ju. Siis tuleb julgelt end patja ära nutta, aga siis tuleb hakata tegelema iseendaga ja teha selgeks, kas see on nüüd hea või halb. Mind aitas üks sõbranna, üks pere, kellega suhtlen. Ta ütles, et tütar on 16 - no läks paar aastat varem. Nad lähevad ju lõpuks kõik. Tegelikult see rahustas mind väga ja mõtlesin, et aga ongi nii. Paar aastat läks varem, aga eks nad kõik lõpuks lendavad välja pesast. Teades oma teisi sõpru, kellel lapsed elavad Austraalias ja Uus-Meremaal - kõik elavad oma elu edasi ja mis mulgi siis teistmoodi on.»

Foto: TV3

Sirli tahab minna sünnitama Taisse ja seaduse ees on Erika tema ainuke eestkostja. Evelin uuris, et mis siis saaks, kui midagi peaks juhtuma.

«See on nüüd järjekordne ajakirjanduse pommuudis. Mina olen kategooriliselt selle vastu, sest Sirlil on haigus. Teiseks on Tai riik, kus ta ei ole olnud, hoopis teine kliima. Haigla, kus ta peaks sünnitama, on kindlasti läbi interneti otsitud. See on minu kui ema jaoks täiesti välistatud. Ma teen kõik, et ta sünnitaks Hispaanias, kus arstid teavad tema haigust väga hästi - ta on tegelikult kõrge riskiga rase - või siis Eestis.»

«See on seesama, et meil on selle perega väga erinevad arusaamad elust ja olust. Nii, nagu otsustab see pere. Aga nii kaua, kuni Sirli on minu vastutusel, otsustan siiski mina. Kui sealpool ei saada aru, et Sirlile ei ole see hea, arutame seda advokaatidega.»

Sirli ei suhtle praegu emaga ja Erika ütleb, et ta annab tütrele aega. «Küll need ajad tulevad.»

Salumäe tunnistas, et ta on selle kõige pärast palju pisaraid valanud: «Meri on mul päris lähedal, üks osa on minu.» 

Evelin andis Erikale võimaluse läbi telekaamera Sirlile sõnum saata.

«Nii, nagu sa ütlesid mulle, et ma olen maailma parim ema... Sa oled maailma parim tütar!» ütles Salumäe pisaraid pühkides.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles