Peeter Rebane ei lase Abrahami muusikaauhindade jagamisele

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Rebane tänavu kevadel Solarise keskuse katuseterassil
Peeter Rebane tänavu kevadel Solarise keskuse katuseterassil Foto: Arno Saar/ Õhtuleht

Peeter Rebane ei luba Abrahami 17. veebruaril Nokia Kontserdimajja, kui seal toimub Eesti Muusikaauhindade jagamine, kus räppar on nominent parima hiphop-artisti kategoorias.

«Ma ei tea, miks mind sinna ei lubata, seda peab Peeter Rebase käest küsima. Aga mul ei ole kahju – mul on neljapäeva õhtul targematki teha, kui seal olla,» ütles räppar Abraham ( Lennart Lundve) Õhtulehele. Vastutasuks keelas Lennart ära seal oma piltide ja muusika kasutamise.

Samuti ei mõista Lennart, millega ta Peeter Rebase välja vihastas. «Ma ei tea, see lugu ei rääkinudki üldse temast ja tema nime seal ei olnudki.»

Peeter Rebane kommenteerib, miks Abrahami laul «Miski on lilla» teda välja vihastas: «Üks asi on niisama solvamine ja teine asi on konkreetselt mingi grupi inimeste – siinjuures siis geide – ähvardamine kirvega ja Ku Klux Klani kostüümis. Teiseks: kuna selles loos ähvardatakse konkreetselt ka ühte minu sõpra – kui ma õigesti mäletan, siis lause oli, et «Madis, sa oled järgmine» (mõeldud on Madis Räästast – K. T), ja pärast seda, kui on ette loetud mitu inimest, kes on surnud või surma saanud... See ei ole kunst, vaid lihtsalt roppuse väljaelamine kunsti nime all!»

Peeter Rebane ütleb, et tegemist on ainult esinemiskeeluga, külastajana võib Lennart BDG korraldatavatest üritustest osa võtta.

«Põhjus selleks on lihtne: kuna minu hinnangul on tegemist kunsti ja sõnavabaduse piire ületava loominguga, kus otseselt õhutatakse vihavaenu ühiskonnas, solvatakse ning ähvardatakse üht inimest, keda ma ka isiklikult tunnen, lausa ära tappa, ei ole see nagu minu meelest ühiskonnas sallitav käitumine,» ütleb Rebane, miks ta ei luba Abrahami Eesti Muusikaauhindade jagamisele.

Ja see ei ole veel kõik. Laul «Miski on lilla» on ärevaks teinud ka Eesti Politsei. «Jah, nad kutsusid mind, tahtsid küsimusi esitada selle loo kohta, küsides, mis ma sellega mõtlesin. Kas ma tahtsin vägivalda õhutada või midagi sellist?»


Abrahami lugu «Miski on lilla» on välja vihastanud meelelahutusärimees Peeter Rebase, kes Eesti Ekspressi väitel ka juba informeerinud oma kolleege, et räppari muusika õhutab ühiskonda vihkamisele, propageerib rassismi, homode nottimist ja mõnitab Solarise Keskuse värvilahendust.

Abrahami mainitud loo ja selle video näitamise on keelanud ka ETV. «Abraham on minu räppari alias, pseudonüüm. Abraham on selline karakter, kes ütleb välja asju, millest Martin Helme näeb vaid und ja mis Vaido Neigausil tõmbaks silmavärvi laiali. Samas on otsekohesus ja oma arvamuse väljaütlemine minu jaoks oluline, enamik vaid pobiseb kuskil nurgas ja teeb head nägu asjade peale, mis neile pinda käivad,» ütleb Abrahami nime taga peituv Lennart Lundve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles