Rootsi prints Alexander ristitakse homme

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsess Sofia, prints Carl Philip ja nende poeg, prints Alexander
Printsess Sofia, prints Carl Philip ja nende poeg, prints Alexander Foto: SCANPIX

Rootsi prints Carl Philipi ja ta naise, printsess Sofia poeg, prints Alexander ristitakse homme Drottningholmi lossi kirikus.

Rootsi meedia teatel avalikustas kuninglik pere täna, kellest saavad pisiprintsi ristivanemad. Õukonnaeksperdi Jenny Alexanderssoni sõnul on nad lapse isa ja ema lähikonnast.

Prints Alexander Erik Hubertus Bertili ristivanemateks on Carl Philipi vanem õde, kroonprintsess Victoria, nõbu Victor Magnuson ja peresõber Jan-Åke Hansson ning Sofia vanem õde Lina Frejdin ja lapsepõlvesõber Cajsa Larsson.

Alexsander ristitakse Drottningholmi lossi kirikus, samas kirikus on ristitud ka printsess Madeleine´i ja ta mehe Chris O´Neilli lapsed Leonore ja Nicolas.

Ristimispaik on Carl Philipile ja Sofiale lähedal, kuna nad elavad alates kevadest Drottningholmi lossi ühes tiivas. Paari ja  nende lapse jaoks remonditakse Djurgårdeni saarel asuvat villat, kuhu nad peaks kolima järgmise aasta kevadel.

Alexanderi ristib Rootsi peapiiskop Antje Jackelén, kes järgib kuningapere laste ristmise sajanditepikkuseid kombeid.

Väiksel printsil on ristimisel seljas ristimiskleit, mida kandis 1906. aastal prints Adolf oma ristimisel. Sama ristimiskleiti kandsid ka kroonprintsess Victoria, printsess Madeleine ja prints Carl Philip ning printsesside lapsed.

Ristimiskleidile on tikitud laste nimed, kellel see on seljas olnud, ja ristimise daatumid.

Prints Alexanderi ristimislaud on pärit 17. sajandist, hõbedast ristimisanum aga annetati lossikirikule 1728. aastal. Ristimisvesi tuuakse Ölandi saare allikast. Varem toodi Rootsi kuningliku pere laste ristimisvesti Lähis-Idast Jordani jõest, kuid alates kroonprintsess Victoria sünnist tuuakse Ölandilt.

Pärast ristimist pannakse prints Alexander magama kuingas Karl XV hälli, mis valmistati Karli sünniks 1826. aastal.

Prints Alexanderi ristimist tähistatakse aupaukudega ja auvalvega. 21 aupauku tehakse nii Stockholmi Skeppsholmeni saarelt kui  laevalt HMS Kullen, mis on Drottningolmi lossi juures ankrus.

Prints Alexander, kes kannab ka Södermanlandi hertsogi tiitlit, sündis 19. aprillil 2016. Ta on Rootsi kuninga Carl XVI Gustafi ja kuninganna Silvia viies lapselaps, samas olles ka Rootsi kuningapere noorim liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles