Jäääär “Juuuubel”

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Kõik, mis väärib tegemist, väärib nii uuesti kui ümber tegemist. Nii on Jäääär pannud plaadile olulisemad muusikalised verstapostid möödunud kahest aastakümnest.

Oleks võinud eeldada, et ansambel, kes on maha saanud 13 helikandjaga, millel ühtekokku 172 lugu, laseb juuuubeli puhul välja vähemalt kolmest plaadist koosneva almanahhi. Tüng. Vanameistrid – nüüd vist võib juba nii öelda – on piirdunud vaid tosina looga.

Alustavad nad ansambli esimese linti mängitud looga “Laualinad,” mis valmis jupp aega enne 21. jaanuari 1991, mil muusikaline kollektiiv Jäääär Tartus formeeriti. Ja lõpetavad palaga “Romanss,” mis pärineb samuti ansambli esimeselt, 1991. aastal avaldatud helikandjalt “Jäääär”. Nende vahele mahuvad veel näiteks “Viimane tramm” ja “Tiivad”. Kõik magusnukrad ja melanhoolsed palad. Mis ilmselt ongi tagasivaatavale kogumikule paslikud.

Mõneti aitab lugude valikut mõista plaadiümbrise vahele pistetud raamat, mille kaante vahelt leiab nii laulude tekstid kui lühivormis saamislood.

Ent jäääärlased ei ole piirdunud pelgalt eilse supi ülessoojendamisega, vaid on sinna uusi komponente sisse seganud. Teisisõnu on möödunud aasta lõpus uuesti sisse mängitud ja lauldud lood saanud senikuuldust erineva kõla. Nii on austajatel, kes ansambli loomingut kuulates 20 aasta jagu vanemaks saanud, põhjust seegi heliketas soetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles