Video: Venemaa jõgi muutus veripunaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Venemaal Siberis Norilskis asusid kunagi diktaator Jossif Stalini rajatud sunnitöölaagrid, samas muutus paik tööstuse tõttu üheks saastatumaks kohaks meie planeedil.

Seeker.com andmetel teatas Pure Earth Institute juba 2007. aastal, et sealsest rasketööstusest jõuab loodusesse ja atmosfääri suures koguses vääveldioksiidi ja teisi kahjulikke aineid. Piirkonnas sajab sageli happevihma.

Norilski metallisulatustehase tööliste eluiga on saastatuse tõttu kümne aasta võrra lühem kui Venemaa keskmine eluiga.

Norilsk ja selle ümbrus on nii saastatud, et lähedane Daldõkani jõgi on muutunud veripunaseks.

Venemaa looduskaitseministeeriumi juhi Sergei Donskoi sõnul said nad Daldõkani jõe vee muutumise kohta infot, kuid veel ei ole teada, mis aine seda põhjustab.

Donskoi teatel võisid jõele anda punase värvuse Nadežinskovo metallurgiatehasest jõkke jõudnud jääkained, samas tehas eitab leket ja saastatuse tekitamist.

Venemaa valitsus andis metallurgiatehase juhtidele olukord lahendada ja teha kõik, et jõevesi muutuks uuesti puhtaks.

Taimõri poolsaare põliselanike ühendus kirjutas Facebookis, et tööstusjäägid kahjustavad arktilistel aladel loodust, samas ei soovi firmad vastutust võtta ega saastatust ennetada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles