Vihmase ilmaga tundub valu tugevam

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valu
Valu Foto: Panther Media/Scanpix

Kehaliste vaevuste all kannatajate teatel tunduvad valud ja teised terviseprobleemid vihma korral võimenduvat. Briti teadlaste uuring kinnitas, et see tõesti on nii ja vihmase ilmaga tundub krooniline valu tugevam.

Teadlastegrupp uuris rohkem kui 9000 inimest, kellele oli krooniline valu kas artriidist, seljapingetest või migreenist ning katsealused pidid nutitelefoni rakenduse abil panema igapäevaselt kirja, kuidas nad end tunnevad ja kas neil on valu, edastab The Independent.

Rakenduse kaudu sai näha ka, milline on ilm. Ilma kohta edastati andmed igal täistunnil. Teadlased võrdlesid ilmaolusid katsealuste tervisliku seisundi ja meeleolumuutusega.

Katses osalenud 100 inimese, kes olid pärit Leedsist, Norwichist ja Londonist, eraldi uurimine näitas, et kui aasta alguses hakkas päike kõrgemalt käima ja ilusaid ilmu oli palju, siis kahanesid terviseprobleemid.

Kui suvi oli vihmane ja päike hakkas madalamalt käima, siis oli rohkem valuga päevi.

18-kuuline tervisuuringuprojekt «Cloudy with a Chance of Pain» on alles pooleli, kuid teadlased otsustasid Briti teadusfestivalil seni saadud andmed avalikustada.

Salfordi haigla arsti Will Dixoni teatel on ta patsientidest 80 protsenti veendunud, et nende tervisliku seisundi ja ilma vahel on seos. On ka neid patsiente, kes suudavad valu tekke järgi ilma ennustada.

«Olen veendunud, et valu ja vihmase ilma vahel on seos. Kui ilm on jahe ja niiske, siis mõjutab see tervist ja ka valu võimalikku teket. Patsientide teatel annab kehas toimuv aimu, kas ilm kisub vihmale,» teatas arst.

Dixon lisas, et päikesepaiste paneb end paremini tundma ja võimalik, et siis ei pöörata valule nii palju tähelepanu kui halva ilma korral. 

Arstiteadlased loodavad, et nende uuring aitab paremini mõista valu võimendumismehhanisme, mis on seotud ilmaga.

Väidetavalt pani ilma ja valu seost tähele juba Vana-Kreeka arst Hippocrates, kes kirjutas sellest oma teoses «Corpus Hippocraticum».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles