Austria hotellid võtsid voodilutikatega võitlemiseks kasutusele lõhnakoerad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Austria hotelliomanikud võtsid USA eeskujul oma hotellides üha kasvava voodilutikate probleemiga võitlemiseks kasutusele spetsiaalselt treenitud lõhnakoerad.

Asjatundjate sõnul jõuavad lutikad hotellidesse koos klientide ja nende pagasiga, kuid nendest lahtisaamine on keeruline, edastab The Local.

Paari millimeetri pikkused ja õunakujulise kehaga lutikad toituvad eelkõige inmverest ja tavaliselt on magavad inimesed nende «toidulauaks».

Parasiit võib tekitada tugevat sügelust ja jätavad nahale hammustusmärgi, samas on neist lahtisaamine äärmiselt keeruline. Voodilutikad eelistavad elada soojades hoonetes, eelkõige voodite läheduses või voodis.

Voodilutikad on kõige aktiivsemad suvekuudel, mil on soe ja neid leidub hotellides enim ajal, mil seal on palju turiste.

«Hotellid kutsuvad voodilutikate tõrjemeeskonna tavaliselt siis, kui töötajad märkavad probleemi või mõni külastaja on selle kohta kaebuse esitanud,» teatas parsiitide kontrolli ekspert Benedict Segur-Cabanac.

Ta jätkas, et lisaks tõrjemeeskondadele on kaasatud ka spetsiaalsed koerad, kes suudavad voodilutikaid lõhna järgi kindlaks teha.

«Voodilutikatel on spetsiifiline lõhn, koertel samas on parem lõhnataju kui inimestel. Inimestel kulub voodilutika leidmiseks kaua aega, kuid treenitud koer suudab ta asukoha teha kiiresti kindlaks,» teatas ekspert.

Lisaks tõrjele ja lõhnakoertele kasutavad hotellid ka ennetamistaktikat, treenides oma töötajaid märkama üksikuid voodilutikaid ja probleemi kiiresti lahendama.

«Hotellides tuleb enne tipphooaega viia läbi põhjalik puhastus ja vajadusel ka remont. Just need  meetodid aitavad voodilutikaid ennetada ja vähendada,» teatas Austria Salzburgi kaubanduskoja esindaja Reinhold Hauk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles