Pildid ja video: Rosetta sond leidis komeedilt üles maandur Philae

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) sond Rosetta leidis komeedilt 67P/Tšurjumov-Gerassimenko taas üles robotmaandur Philae, millega oli viimane kontakt 2015. aasta juulis.

Rosetta viis Philae komeedile 2014. aasta novembris, olles koos temaga lennanud kümme aastat, enne kui nad sihtmärgini jõudsid, edastab Daily Mail.

Rosetta kaamerad jäädvustasid ja edastasid 2. septembril Maale, et maandur asub komeedi jäisel pinnal asuvas lõhes küljeli, kolmest jalast kaks jalga ülespoole, olles pinnasepraos lõksus.

ESA teatel plaanisid nad paari nädala pärast Rosetta «elu lõpetada», kukutades ta komeedile, et sellega tema missioon lõpetada.

«Vähem kui üks kuu enne missiooni lõppu leidsid Rosetta kõrgresolutsioonilised kaamerad Philae taas üles, maandur asub komeedi 67P jäises lõhes,» on ESA teates.

Philae oli esimene inimkäte valmistatud uurimisrobot, mis komeedi tuumal maandus, kuid ta tööaeg jäi lühikeseks, kuna päikesepaneelid ei saanud piisavalt päikesevalgust edasitöötamiseks.

Juba maandumisel paika nimega Agilkia tekkis Philael raskusi, põrkudes komeedi pinnale jõudes edasi ja jäädes paigale lõpuks kohas, mis kannab nime Abydos.

Teadlased tegid arvutimudeli mis näitab Philae teekonda Agilkialt Abydosesse, need mõlemad paigad said nime iidsete Egiptuse kohanimede järgi.

Rosetta sai Philaega ajutiselt kontakti 2015. aasta juunis ja juulis, kuid suurema osa ajast kontakt puudus. Teadlased ei lootnud enam, et Philae «ellu ärkaks», selle tõttu lülitati enamik «emalaeva» Rosetta kommunikatsioonisüsteeme välja.

Rosetta 12 aastat kestnud missioon lõpeb 30. septembril, kui ESA teadlased kukutavad ta komeedile. Rosetta ja ta väiksem kaaslane jäävad alatiseks komeedi jäise pinna «elanikeks». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles