Vaata, miks läheb Ivo pea iga reisi lõpuks tõsiselt närvi!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Muhus Koguva sadamas kuulutati välja Eesti toidu kuu. Nii saare kui mandri kokameeskonnad võistlesid osavuses. Erinevatest kodumaistest kaladest tuli teha kaasaegne sadamatoit.

Ei mingit punast lõhet, valikus olid hoopis räim, säinas, haug ja Eesti vete uus asukas ümar mudil. Ega neid kalu naljalt poodides müügil näegi. 

Miks? Aga sellepärast, et kalamehi ahistatakse igasuguste kvootide ja kalapüügi lubadega, mingid liigid on välja suremas ning ka kauba säilitamise ja logistikaga on palju sekeldamist. Ja nii ongi eesti kala Eestimaa poest kadunud. 

Foto: Kanal 2

Kohal oli ka muhulane Ivo Linna

Ivo: Minu lemmikuks on vankumatult eesti toit, kas siis Saaremaine või Muhumaine. Ja kui ma olen kusagi reiside peal ära olnud, siis ma lähengi närvi reisi lõpuks, et ma ei saa kodumaa toitu süüa.

Ma tõesti hindan väga eesti toitu ja ma olen täitsa veendunud, et eesti toit on väga tevrvislik, ta on puhas, ta on maitsev ja sobib mulle. 

Aga kust siis eesti rahvas saaks Eestimaa kala igapäevaselt, et tervislikult toituda?

See kalahuviliste küsimus Koguvas selget vastust ei saanudki. Küll aga on Muhu saarel väga armas pisike kalapood, kust head paremat saab.

Ivo: Mina soolan ka ise kala, näiteks kilu. Ise marineerin ka silku ja praen haugi. Mis hetkel nagu silma hakkab, seda ma teen. Olen sedatüüpi inimene, et enne kala, kui liha.

Eesti toidu kuu ühendab peamiselt maal tegutsevaid ettevõtteid, kes tahavad rahva jaoks väärtustada just kohaliku toidu pakkumist. Samas ei tee kauplejad ja korraldajad saladust, et lisaks eestimeelsele aatele on tegemist siiski ka puhtal kujul müügiedendus kavaga. 

Eesti toidu kuu kestab septembri algusest kuni oktoobri keskpaigani. 

Vaata täpsemalt videost!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles