Pildid ja video: Aafrikas nägi «tuleringi» päikesevarjutust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aafrikas nähti ebatavalist päikesevarjutust, mille puhul Päike oli peaaegu, kuid mitte täielikult varjatud, samas oli Päikese ümber näha osa, mida nimetatakse tuleringiks.

Teadlaste sõnul saab selline päikesevarjutus aset leida, kui Kuu on Maast kaugemal kui täieliku päikesevarjutuse ajal, edastab BBC.

Kõige paremini oli «tuleringi» varjutust näha Tansaanias, kus see fenomen oli vaadeldav kolm minutit.

Ebatavaline päikesevarjutus oli nähtav ka Gabonis, Kongo Vabariigis, Kongo Demokraatlikus Vabariigis, Madagaskaril ja Prantsusmaale India ookeanis kuuluval saarel La Reunionil.

Kuu ei liigu ümber Maa ümaral trajekdooril, pigem on see elliptiline ja selle tõttu on Kuu Maast erinevatel kaugustel. Kuu on Maast vastavalt oma asukohale 362 000  kuni 405 555 kilomeetri kaugusel.

Kui Kuu on Maast kaugemas punktis, siis on teda näha väiksemana ning päikesevarjutusel ei kata ta Päikest täielikult, vaid äärest jääb päikesevalgust näha.

Järgmine päikesevarjutus peaks aset leidma 2017. aasta veebruaris, seda on näha Lõuna-Ameerikas ja Aafrikas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles