Taanis leiti 3000 aasta vanune mõõk, mis on seni terav (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Taani Vestsjællandi muuseum teatas, et amatöörarheoloogid leidsid Svebølle lähedalt pronksiaegse, 82-sentimeetrise mõõga, mis on seni terav.

Mõõga avastasid Taani suurimalt saarelt Sjællandilt metallidetektori abil 30 sentimeetri sügavuselt pinnasest Ernst Christiansen ja Lis Therkildsen, edastab The Local.

Umbes 3000 aasta vanust mõõka aitas välja kaevata selle muuseumi esindaja Arne Hedegaard Andersen, kelle sõnul on tegemist hästi säilinud mõõgaga, millel on detailid selgelt eristatavad. Lisaks on see mõõk hoolimata sajandeid pinnases olemisest säilitanud oma teravuse.

Esindaja arvates pärineb nimetatud mõõk põhjaalade pronksiajastu neljandast faasist ning see valmistati ja seda kasutati millalalgi ajavahemikul 1100 – 900 eKr.

Mõõk puhastatakse, konserveeritakse ja seda näeb alates 7. septembrist Kalundborgi muuseumis.

Taanis on viimastel aastatel hoogustunud arheoloogilised väljakaevamised, mille käigus on leitud palju huvitavaid ja iidseid esemeid.

Leitud on näiteks viikigiajastu kuldmünte, 1100 aasta vanune krutsifiks, suur kogus 700 aasta vanuseid münte, 2000 kullast väikest spiraali, mida võidi kasutada pronksiajal päikesejumala kummardamise tseremoonias ja ebatavalise tekstiga ruunikivi.

Pilti vaata siit. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles