Režissöör Jaan Kolberg kogub 1991. aasta augusti videomaterjali

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meenutus 1991. aasta augustist. Inimesed takistavad Vene soomustransportööri liikumist Tallinna teletorni juures.
Meenutus 1991. aasta augustist. Inimesed takistavad Vene soomustransportööri liikumist Tallinna teletorni juures. Foto: Harald Leppikson / Eesti Filmiarhiiv

Režissöör Jaan Kolberg teeb dokumentaalfilmi «Kaks päeva augustis», mis on pühendatud taasiseseisvumise 20. aastapäevale. Filmis vaadeldakse 1991. aasta 20. ja 21. augusti sündmusi.



Lisaks ametlikele kroonikakaadritele soovib Kolberg filmis kasutada erakogudes leiduvat video- ja fotomaterjali augustiputši päevist, kui Vene tankid Tallinna peale liikusid ja Eesti Vabariigi Ülemnõukogu võttis vastu otsuse, et Eesti ei kuulu enam NSV Liitu, vaid on iseseisev vabariik.

«Otsime põnevaid ja erakordseid kaadreid ja fotosid taasiseseisvumisest. Loodetavasti on inimestel sellist video- või fotomaterjali veel alles ja nad on valmis seda meiega jagama, et saaksime kokku panna põhjaliku ja südant rõõmustava dokfilmi,» ütles Kolberg. «Kaameraid oli tollal inimestel muidugi vähe, aga siiski jäädvustati. Tean, et näiteks Keilas filmiti tollaseid sündmusi. Ka vanadel arhiivikaadritel on näha, et inimestel on videokaamerad käes.»

Tänutäheks DVD-koopia

Kolberg rääkis, et soovib kasutada just seni nägemata amatöörkaadreid ja ka fotosid. Inimestel, kes soovivad oma videote ja fotodega filmi rikastada, palutakse need 1. märtsiks saata postiga aadressil Stuudio Navona, Miiduranna tee 53, Viimsi vald, Harjumaa 74001, infot saab küsida e-posti aadressil kolberg@navona.ee.

Kõikidele videomaterjali saatjatele teeb filmistuudio Navona tänutäheks nende VHSist DVD-koopia, sest arhiivikaadrid on enamasti salvestatud VHS-kassettidel ja sageli ei ole nende vaatamiseks enam vajalikku tehnikat. Samuti tagastab stuudio originaalfotod.

«Tahan selle filmiga näidata, kui oluline oli kogu meie rahva jaoks oma riigi taasiseseisvumine ning seda vaatamata kõikidele ideede- ja inimestevahelistele vastuoludele,» rõhutas režissöör. «Tänu sellele, et vabariigi taasiseseisvumise eestvedajad suutsid end vajalikul hetkel kokku võtta ja selle ära teha, ongi nii uhke ja võimas tunne.»

Lisaks kroonikakaadritele saavad filmis sõna toonased otsustajad: Ülemnõukogu ja Eesti Kongressi inimesed. Väga tähtsal kohal on Kolbergi sõnul kaks naist: Marju Lauristin ja Liia Hänni. 1991. aasta augustisündmustest valmis 2005. aastal ka Ilmar Raagi kunstiline telefilm «August 1991».

Rahaga probleeme pole

Rahastamisega on Kolbergi sõnul asjad korras: «Esimest korda elus ei oska ma filmi eelarvet praegu öelda. Saame rahulikult teha, rahastamise koha pealt probleeme ei ole.» «Filmi eelarve on 63 800 eurot, millest ligi 60 protsenti on kaetud. Toetajad on haridus- ja teadusministeerium, Tunne Kelami büroo ja Robert Schumani Fond. Oleme esitanud taotluse ka kaitseministeeriumile filmiprojekti kulude toetamiseks. Ülejäänud ulatuses plaanime toetust küsida eratoetajatelt,» ütles Kärt Einlo, üks filmi produtsentidest.

55-minutiline dokumentaal­film esilinastub selle aasta 20. augustil.

Jaan Kolberg
Filmograafia:

•    «Õnnelik lapsepõlv» (1988) (lühifilm)
•    «Mardipäev» (1989) (lühifilm)
•    «See kadunud tee» (1990)
•    «Võlausaldajad» (1992)
•    «Jüri Rumm» (1994)
•    «Via avium» (2009)
•    Valmimas dokumentaalfilm
«Kaks päeva augustis»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles