Video: Maast nelja valgusaasta kaugusel oleval planeedil võib olla elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proxima Centauri süsteemis on planeet, millel võib olla elu
Proxima Centauri süsteemis on planeet, millel võib olla elu Foto: SCANPIX

Euroopa Lõunaobservatooriumi teadlased avastasid Maast 4,2 valgusaasta kaugusel asuva planeedi, millel suure tõenäosusega võib olla elu, kuna see planeet asub oma tähest õigel kaugusel.

Proxima Centauri süsteemi planeet Proxima B on tähele piisavalt lähedal, et vesi seal ei jäätuks, ent samas ka piisavalt kaugel, et vesi ei hakkaks keema, teatab news.com.au.

Astronoomide sõnul on planeedi õiges paigas olemine tähtis aspekt, kuna vesi on elutekke eeldus.

Teadlased plaanivad saata seda planeeti uurima robotsondi, mille abil tahetakse teha kindlaks, kas seal võib leiduda elusorganisme, kuid kindlasti ei saa see missioon teoks lähiajal.

Praeguse raketitehnoloogia arengugastmel võtab lend lähima täheni aega 76 000 aastat. Uue põlvkonna sondi saab valmis ehitada kiiremini ja see on tõenäolisem variant kui raketilend sinna.

Londoni Queen Mary ülikooli teadlase Guillem Anglada-Escude teatel avastati Proxima B planeet 30-liikmelise rahvusvahelise astronoomide meeskonna poolt.

«Leidsime Maale võrdlemisi lähedal asuva planeedi ja loodame, et see leid innustab ka tulevasi teadlasi. Meie eesmärgiks on saada teada, kas Proxima B-l võib olla mingit liiki elu,» teatas astronoom.

Uurimgus osalenud Soome astronoomi Mikko Tuomi teatel on leitud kiviplaneet natuke suurem kui Maa ja sellevõrra ka raskem.

«Tegemist on lähima eksoplaneediga, millel võib meie süsteemi väliselt elu olla,» teatas soomlane.

Teadlaste sõnul tahavad paljud teada, kas Maa on ainus planeet, kus elu on, kuid nüüd on võimalus uurida «naabrit», kus samuti võib elu olla.

Proxima Centauri tähesüsteem, milles on kolm tähte, asub Maalt vaadatuna lõunataevas Kentauri tähtkujus. Proxima Centauri on punane kääbustäht, olles neist tähtedest kõige halvemini nähtav, kaks säravamat tähte on Alpha Centauri A ja B.

Maalt vaadatuna võib see kolmest tähest koosnev süsteem paista ühe särava tähena.

Teadlaste teatel tuleb esmalt saada teada Proxima B atmosfääri koostis ja kui selles leidub hapnikku, siis võib see tähendada, et sel planeedil võib olla elu sellises vormis nagu seda on Maal.

Proxima B juures saab pidada negatiivseks seda, et see planeet on alati ühe poolega tähe suunas, mitte ei pöörle ümber telje nagu Maa. 

Astronoomid kasutasid Proxima Centauri uurimiseks Tšiilis Atacama kõrbes La Sillas asuvat Euroopa Lõunaobservatooriumi 3,6-meetrist teleskoopi.

Astronoomidele on teada umbes 3500 meie süsteemi välist planeeti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles