Miks trepijooks paneb ka heas sportlikus vormis olijad hingeldama?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trepijooks
Trepijooks Foto: SCANPIX

Nii mõnigi pidevalt treeniv ja heas sportlikus vormis olev inimene on endalt küsinud, et miks trepijooks ikkagi hingeldama paneb.

Briti jooksutreeneri Joe Holderi teatel hakkavad hingeldama kõik, kaasa arvatud hästi treenitud inimesed, kui nad trepil kiiresti liiguvad, edastab iltasanomat.fi.

Tugeva hingeldamise põhjus peitub selles, et keha saab järsku liiga vähe hapnikku. Et hapnik liiguks kehas paremini, hakkab inimene sügavamalt hingama ja südametöö kiireneb.

«Kui inimene liigub trepil, siis läheb keha kümne sekundiga tavakõnni olekust üle sportliku soorituse olekusse. Trepil kiiresti liikumisest taastumiseks kulub sekundeid,» teatas asjatundja. 

Kui trepil käimisest või jooksmisest tekib tugev hingeldamine, siis saab seda vähendada järgmiste nippide abil:

Kui trepijooks ei sobi, siis ei pea seda tegema. Kui aga tahetakse ikkagi trepist joosta või kiiresti liikuda, tuleks treenida niikaua kuni keha harjub sellise koormusega, sest siis ei teki enam nii tugevat hingeldamist.

Keskenduda tuleks jalgadele. Kui jalad väsivad trepijooksu tehes enne kui tekib hingeldamine, tuleks treenida erinevatel viisidel jalalihaseid.

Trepijooksjatel tasuks proovida treeninguid, mis parandavad hingamist ja vastupidavust. Üks neist on kõrge intensiivsusega intervalltreening ehk HIIT. Selle puhul tavatreening vaheldub intensiivsete ja lühikeste harjutustega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles