Sahinad: miks värvikas ärimees Oliver Kruuda tegelikult kinni peeti?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile peeti maksukuritegudes kahtlustatavana kinni AS Tere juhatuse liige Oliver Kruuda koos viie kaaslasega, otsiti läbi nende kodud ja piimatööstuse kontor. Kinnipidamise täpseid asjolusid pole veel avalikustatud, kuid paljudele Kruuda äripartneritele ei tulnud tema kinnipidamine üllatusena.

Äripäeva andmetel peeti AS Tere kriminaalasjas lisaks Oliver Kruudale 48 tunniks kinni ka järgmised isikud Kruuda ettevõtte tippjuhtkonnast: juristist ettevõtte nõukogu esimees Allan Viirma, teenustejuht Rein Lepasson, Kruuda finantsasjade korraldaja Hjalmar Konno, Tere pearaamatupidaja ja üks ettevõtte finantsosakonna töötaja.

Äripäeva uuriva toimetuse ajakirjanik Koit Brinkmann: No see on ikka kitsas ring. Seesama Tere raamatupidaja, üks finantsosakonna töötaja, ettevõtte nõukogu esimees... Ühesõnaga tegu pole väljaspoolt tehtud tehingutega.

Ka varasemalt on Kruudale kuuluvad ettevõtted olnud Maksuameti teravdatud tähelepanu all. Kriminaalasja pole küll varem olnud, aga haldusasju ja sadades tuhandetes maksmata makse..., noh, neid asju on olnud. 

AS Tere võlakoorem on üle 50 miljoni euro, pankadele ollakse võlgu üle 30 miljoni euro, tarnijatele üle 20 miljoni euro. Hetkeseiuga on Terel äriregistri andmetel 1,2 miljonit eurot maksuvõlga ja eelmise aasta majandustegevuse aruanne on esitamata.

Lisaks riigimaksudele ollakse võlgu veel tooraine tarnijatele ning neile tuli uudis Kruuda kinnipidamisest halva üllatusena. 

AS Tere ei soovinud käimasolevat menetlust lähemalt kommenteerida teatades kirjalikult, et kahtlustus pole seotuid käimasoleva saneerimisprotsessiga. Tere teatel ei oma kahtlustustes välja toodud maksenõuete suurused ettevõtte majandustegevusele märkimisväärset mõju ning ettevõte on igapäevaselt maksejõuline.

Saneerimine on AS Teres käimas alates veebruarist. Juulis esitatud eksperthinnangu alusel ei osutu see tõenäoliselt edukaks, sest keskendutakse üksnes võlausaldajate võlanõuete ümberkujundamisele, kuid ettevõtte majandusseisu parandamiseks tegevusi ette ei nähta. 

Foto: Timo Anis

Sahistatud on et Kruuda maksuvõlad on seotud ka tema elustiili ja poja, Karl Kruuda, rallisõidu harrastusega. 

Koit Brinkmann: Tundub tõesti sedamoodi ja eks selle kohta kuidas ettevõttest raha on välja viidud, on ka päris palju vihjeid.

Prokuratuur teatas, et Tere juhtkonna vahistamist nad ei taotle.

Vaata täpsemalt videost! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles